10:51 11.11.2015

РФ може спробувати заблокувати кредити МВФ для України - Bloomberg

3 хв читати
РФ може спробувати заблокувати кредити МВФ для України - Bloomberg

Росія вивчає можливості для блокування подальшого кредитування України Міжнародним валютним фондом (МВФ) у разі дефолту Києва щодо боргу перед Москвою, повідомляє агентство Bloomberg із посиланням на свої джерела.

Правила МВФ забороняють кредитування країн, що мають непогашену заборгованість перед офіційними кредиторами. Проте фонд має намір найближчим часом змінити ці правила, що має зняти можливі формальні перешкоди до продовження кредитування України, навіть якщо Київ не погасить у грудні свої зобов'язання перед Москвою.

Зокрема, згідно з пропонованим новим порядком, країна-позичальник, навіть перебуваючи в дефолті, матиме можливість продовжувати отримувати гроші МВФ, якщо поводиться сумлінно і продовжує конструктивні переговори з країною-кредитором із метою пошуку взаємоприйнятного рішення.

Росія може оспорити готовність України до конструктивних переговорів, сказали джерела агентства.

Країни-позичальники, виходячи із загального набору правил, мають також показати МВФ, щоб продовжувати отримувати кредити, що їхнє боргове навантаження є стійким. Москва ж може відмовитися підтвердити, що Україна в принципі здатна обслуговувати заборгованість перед Росією.

Москва, за словами джерела агентства, поки що не прийняла рішення щодо стратегії своїх дій із цього питання в МВФ.

США та інші західні країни, маючи більшість у МВФ, у будь-якому разі можуть провести потрібне їм рішення через виконавчу раду.

Заступник міністра фінансів РФ Сергій Сторчак сказав у вівторок, що початок судових розглядів, якщо не буде погашено борг України перед Росією на $3 млрд, може створити складнощі під час повернення України на глобальні фінансові ринки, чого Росія хотіла б уникнути.

"Ми хочемо все-таки вирішити питання без великих наслідків для України як потенційного позичальника на фінансових ринках. Їм же не все життя спиратися на кредити міжнародних фінансових організацій", - сказав він.

Відповідаючи на запитання, чи може бути розглянуто альтернативні варіанти погашення боргу, С.Сторчак зазначив: "Поки що альтернатива - або суд, або платіж (повне погашення бондів у встановлений термін 20 грудня - ІФ-АФІ)".

Виконавча рада розгляне питання зміни політики кредитування (Lending-into-Arrears Policy) країн-членів фонду, що мають заборгованість перед офіційним кредитором, уже 23 листопада, повідомив заступник міністра фінансів України Артем Шевальов агентству "Інтерфакс-Україна" минулого тижня.

"У разі зміни політики кредитування МВФ, що передбачає кредитування за наявності офіційної заборгованості, програма МВФ в Україні може тривати незалежно від розвитку ситуації з "російським" боргом", - сказав він.

Україна реструктуризувала нещодавно всі випуски своїх єврооблігацій, окрім "російських", випущених на суму в $3 млрд. Росія не взяла участі в реструктуризації, наполягаючи на погашенні цих облігацій вчасно - тобто 20 грудня 2015 року. Москва вважає, що не є комерційним кредитором, і тому вона не може брати участі в реструктуризації.

МВФ офіційно поки що не заявляв, вважає він борг України перед Росією комерційним чи офіційним і, відповідно, чи може дефолт за ним, якщо правила фонду не буде змінено, призвести до заморожування діючої програми кредитування України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Миколаєві під час гасіння пожежі постраждало 5 рятувальників

Україна розпочала переговори про укладання угоди з безпеки з Португалією

Чоловіки мобілізаційного віку матимуть змогу отримати паспорт громадянина України або паспорт для виїзду за кордон лише на території країни

США таємно поставили Україні ракети ATACMS, українські сили вперше застосували їх минулого тижня

ППО знищила одну ворожу ракету та три розвідувальні БПЛА

Зеленський заслухав доповіді Сирського та Умєрова

Зеленський подякував американцям, які працюють на оборонних підприємствах

За добу ворог завдав 13 ракетних та 51 авіаудар, обстріляв понад 110 населених пунктів України

ЗС України відбили 18 ворожих атак на лиманському напрямку, 13 – на бахмутському

Єрмак подякував Саллівану і команді адміністрації президента США за зусилля на шляху схвалення допомоги Україні, розповів про ситуацію на фронті

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА