15:00 16.11.2015

Пацієнти виступають проти адміністративних обмежень на виписування імпортних інсулінів

2 хв читати
Пацієнти виступають проти адміністративних обмежень на виписування імпортних інсулінів

Представники пацієнтських діабетичних організацій виступають проти адміністративних обмежень, що перешкоджають призначенню пацієнтам певних видів інсулінів.

"Адміністративні бар'єри не повинні існувати, у цивілізованому світі такого немає. Ми проти цих наказів, зокрема наказу МОЗ №160 від 2011 року, адміністративні бар'єри мають бути усунені. Право вибору має залишатися завжди, передусім для лікаря, і, звичайно, пацієнт повинен мати право вибору", - сказала агентству "Інтерфакс-Україна" віце-президент Міжнародної діабетичної асоціації України Наталія Власенко, коментуючи підготовлені Міністерством охорону здоров'я проекти нормативних актів, необхідних для впровадження з 1 січня 2016 року пілотного проекту з реімбурсації вартості інсуліну.

Вона зазначила, що нині в наказі №160, яким встановленоі методичні рекомендації щодо призначення інсулінів хворим на цукровий діабет, вказано, що за першого призначення інсулінотерапії необхідно віддавати перевагу генно-інженерним формам інсуліну вітчизняного виробництва. Крім того, цей наказ встановлює середню норму потреби інсуліну, яка підходить не усім пацієнтам.

Н. Власенко заявила що, зокрема, деякі положення чинної методики закладені в проектах нормативних актів, які Мінохоронздоров'я підготувало для введення системи реімбурсації вартості інсулінів.

"Ми виступаємо категорично проти, коли написано, що вперше виявленим пацієнтам, яким призначатимуть препарат інсуліну, надаватимуть лише вітчизняний інсулін. Ми розуміємо прекрасно всі ризики, які закладені в цьому", - сказала вона.

Як повідомлялося, МОЗ сподівається, що підготовлені ним проекти нормативних актів, необхідні для впровадження з 1 січня 2016 року пілотного проекту з реімбурсації вартості інсуліну, будуть оперативно погоджені центральними органами виконавчої влади й ухвалені.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА