19:15 19.11.2015

Міністерство охорони здоров'я України підтримало антитютюновий законопроект

2 хв читати
Міністерство охорони здоров'я України підтримало антитютюновий законопроект

Міністерство охорони здоров'я України виступило на підтримку законопроекту №2820 "Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров'я населення від шкідливого впливу тютюну", розробником якого є група народних депутатів на чолі з головою Комітету з питань охорони здоров'я Верховної Ради України Ольгою Богомолець.

Як повідомляє прес-служба відомства, поряд із МОЗ законопроект підтримали представництво Бюро Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) в Україні, представництво Світового банку, Європейської мережі з запобігання палінню (ENSP), а також представники вітчизняних громадських організацій щодо боротьби з тютюнопалінням.

За словами директора департаменту громадського здоров'я МОЗ України Світлани Осташко, законопроект №2810 дає змогу імплементувати директиви Європейського Союзу щодо реалізації програми "Здоров'я-2010" в Україні.

"Нікотин є однією з основних причин розвитку онкологічних і серцево-судинних захворювань, посідає істотне місце в структурі захворюваності та смертності громадян, особливо серед молоді. Фахівці МОЗ розробили низку нормативних актів, методичних рекомендацій для медпрацівників, що мають починаючи з рівня первинної медичної допомоги долати цю шкідливу звичку", - зазначила С.Осташко.

За даними Держстату, незважаючи на поліпшення статистики рівня поширеності тютюнопаління в Україні, від хвороб, пов'язаних із палінням, щороку гине близько 60 тис. українців, з яких 5,5 тис. – в Києві.

Як зазначається у повідомленні, проект закону спрямований на протидію розвитку тютюнової індустрії в Україні і на зниження рівня поширеності паління серед населення. Документ має такі позиції, як зміна зовнішнього вигляду пачок цигарок, заборона тютюнових виробів із підсилювачами смаку, регуляція виробництва і продажу електронних цигарок, трав'яних виробів для паління, кальянів, заборона реклами в Інтернеті, впровадження штрафів за порушення норм цього закону та інше. Зокрема, після ухвалення законопроекту розмір попереджувального зображення "Куріння вбиває" збільшиться з 50% до 65%, і буде розташоване у верхній половині пачки з обох сторін.

На думку авторів законопроекту, імплементація документа не передбачає жодних видатків із державного бюджету, всі витрати на внесення змін в оформлення упаковки і маркування тютюнових виробів матимуть нести тютюнові корпорації.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Завгосп медзакладу з Вовчанська виявився російським навідником, отримав реальний термін

Апеляційна палата ВАКС визнала невинуватим колишнього нардепа Пацкана й закрила справу

Лише 26% наданих інформаційних повідомлень про зруйноване та пошкоджене житло проходять верифікацію

"Новус Україна" запустив власний "зелений" розподільчий центр у Києві

Кличко пропонує спростити процедуру забезпечення автомобілями людей з інвалідністю, зокрема ветеранів війни

Територіальні центри комплектування працюють 24/7 - Сухопутні війська ЗСУ

По інфраструктурному об'єкту Сум завдано удару КАБ, наслідки атаки уточнюють - ОВА

Кількість загиблих на Донеччині через обстріли протягом дня збільшилася до чотирьох

ТЦК за кордоном не працюватимуть - Міноборони України

Дощова погода в Україні в п'ятницю збережеться, у суботу опадів не прогнозують

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА