15:54 25.11.2015

Україна не постраждає від заборони транзитних польотів російських авіакомпаній через її територію - експерт

3 хв читати
Україна не постраждає від заборони транзитних польотів російських авіакомпаній через її територію - експерт

Україна не зазнає відчутних втрат від уведення заборони на польоти російських авіакомпаній транзитом через повітряний простір України, вважає директор компанії "Стиль-Авіа" Євген Хайнацький.

"Цей крок треба було зробити ще влітку 2014 року, коли РФ ввела санкції для перевізників з України. Це абсолютно правильне рішення, і від цієї заборони держава не сильно постраждає, оскільки рейси російських перевізників у більшості своїй і так облітають територію України", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За словами експерта, введення цих санкцій ставить у рівні умови обидві сторони конфлікту, і після їх введення можна на паритетних засадах знімати обмеження польотів. "Колись же будуть відновлені міжнародні відносини з РФ, їх відновлення буде поступовим. Спочатку обидві країни знімуть паритетно обмеження на проліт території, далі - початок повітряного сполучення на чартерній основі виділеним перевізникам, далі зняття обмежень і відкриття регулярних рейсів "обраним" і потім повне зняття усіх обмежень", - вважає Є.Хайнацький.

Відповідаючи на запитання про тривалість санкцій, експерт прогнозує, що їх зняття можливе, коли розв'яжуться конфлікти і всі спірні питання щодо територій Донбасу і Криму, але враховуючи, що цей конфлікт затяжний - санкції введені надовго.

"У будь-якому разі, це правильний крок особливо в період введення обмежень і санкцій по Криму. І після такої заборони, якщо її дійсно дотримуватимуться без винятків, у РФ гостро стане питання постачання Придністров'я, оскільки ніякі гуманітарні вантажі повітрям туди потрапити вже не зможуть", - резюмував Є.Хайнацький.

У середу стало відомо, що Кабінет Міністрів України вводить заборону на транзитні польоти усіх без винятку російських авіакомпаній в українському авіапросторі.

Як повідомлялося, Державна авіаційна служба України ще на 31 липня 2014 року за порушення правил і порядку використання повітряного простору України наклала штрафи на низку російських авіакомпаній відповідно до законодавства України.

Пізніше прем'єр Росії Дмитро Медведєв повідомив про припинення транзитних рейсів українських авіакомпаній, що виконують польоти через повітряний простір Росії, в низку країн : Азербайджан, Грузію, Вірменію, Туреччину.

Державіаслужба України у свою чергу з 14 серпня ввела для російських авіакомпаній "Трансаэро" і "Аэрофлот-российские авиалинии" спеціальний режим виконання транзитних польотів з Російської Федерації через повітряний простір України у Болгарію, Ізраїль, Туреччину, Єгипет і Грецію, що передбачає, що ці авіакомпанії можуть перетинати повітряний простір України тільки за умови отримання від неї відповідного дозволу для кожного рейсу окремо.

Вже 2015 року Україна з 25 жовтня ввела заборону на пряме авіасполучення між Україною і РФ з огляду на санкції проти авіакомпаній. Транзит же через Україну для російських авіакомпаній був заборонений тільки повітряних суден, які перевозять військове обладнання, військову живу силу і обладнання подвійного призначення.

У свою чергу Федеральне агентство повітряного транспорту (Росавіація) з 25 жовтня 2015 року ввело повну заборону на використання повітряного простору РФ для авіакомпаній України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА