14:03 27.11.2015

Кабмін пропонує ВР скасувати додатковий імпортний збір з 1 січня 2016 р.

2 хв читати
Кабмін пропонує ВР скасувати додатковий імпортний збір з 1 січня 2016 р.

Кабінет Міністрів пропонує Верховній Раді скасувати додатковий імпортний збір у розмірі 5-10% з 1 січня 2016 року.

Відповідний законопроект №3533 уряд зареєстрував у парламенті 26 листопада.

Кабмін у поданому законопроекті пропонує ВР визнати, що закон "Про заходи щодо стабілізації платіжного балансу України у відповідності зі статтею XII Генеральної угоди з тарифів і торгівлі 1994 року" втрачає чинність з 1 січня 2016 року.

Цей закон був ухвалений Верховною Радою 28 грудня 2014 року і вводив додатковий імпортний збір на термін до 12 місяців. Проте закон набув чинності лише 25 лютого 2015 року, після публікації розпорядження Кабміну про завершення консультацій з міжнародними фінансовими організаціями щодо введення тимчасових заходів зі стабілізації платіжного балансу.

У вівторок, 24 листопада, Верховна Рада розглянула законопроект про дострокове скасування додаткового імпортного збору, але ця ініціатива не набрала необхідної кількості голосів.

Як повідомлялося, у жовтні Кабінет Міністрів схвалив проект закону про скасування додаткового імпортного збору з 1 січня 2016 року.

Імпортний збір було введено 25 лютого 2015 року у зв'язку з різким погіршенням платіжного балансу, додатковий імпортний збір на імпорт, окрім критичного, було прописано в ухваленому парламентом наприкінці 2014 року за пропозицією уряду законі "Про стабілізацію платіжного балансу України".

Додатковим імпортним збором за ставкою 10% оподатковуються готові харчові продукти; продукти, жири та олії тваринного і рослинного походження; алкогольні та безалкогольні напої; тютюн та його замінники; оцет; живі тварини (товарні групи 1-24 за УКТЗЕД). Під 5% збір підпадають всі інші товари за винятком "життєво важливих", до яких парламент відніс більшість енергоносіїв, а також деякі медикаменти.

Міністерство охорони здоров'я пропонувало затвердити перелік лікарських засобів, які не є об'єктами оподаткування додатковим імпортним збором. Представники фарміндустрії заявили, що це створить передумови для корупції.

Генеральна рада Світової організації торгівлі (СОТ) 29 липня підтвердила, що введений Україною додатковий імпортний збір відповідає вимогам угод СОТ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА