18:04 27.11.2015

На неконтрольованій Україною території Донбасу є 79 неофіційних місць незаконного утримання людей

2 хв читати

На території Донецької і Луганської областей, яка зараз не контролюється українською владою, налічується 79 місць незаконного утримання людей, повідомив представник уповноваженого Верховної Ради з прав людини з питань реалізації національного превентивного механізму Юрій Бєлоусов.

"З початком бойових дій на Донбасі в Україні з'явився новий феномен – це неофіційні місця несвободи і утримання людей. За тими даними, які у нас були на 1 жовтня цього року, з цієї території було звільнено майже 2800 осіб, які утримувалися в різних неофіційних місцях. Це не лише військовослужбовці, які становили трохи менше половини, а й цивільні особи, волонтери, журналісти, співробітники правоохоронних органів", - розповів він на круглому столі в п'ятницю в Києві.

Ю. Білоусов зазначив, що люди, які утримувалися в цих місцях, у спілкуванні з правозахисниками описували, де і в яких умовах перебували, що надало можливість з'ясувати чітке розташування цих місць. "За нашими підрахунками, під час нашого дослідження ми говоримо про 79 місць неофіційного утримування, з чіткими адресами, розташуванням, що надає можливість чітко ідентифікувати, де саме це місце розташоване", - зазначив він.

За словами представника омбудсмена, переважно це будівлі колишніх правоохоронних органів, вони також розташовуються в колишніх адміністративних будівлях. "Половину з тих, кого ми опитали, утримували в підвальних приміщеннях цих будівель, які взагалі не призначені та не відповідають навіть мінімальним стандартам утримання. Значну частину утримували в звичайних гаражах, були випадки, коли людей тривали, наприклад, в каналізаційних люках тривалий час. І інакше, як тортури, це в принципі розцінювати не можна", - зазначив представник омбудсмена.

Він звернув увагу, що в спеціально підготовленому правозахисниками звіті є також фотографії та інша інформація про умови незаконного утримання людей в різних неофіційних місцях на тій території Донбасу, що вже звільнено від незаконних збройних формувань.

"Я сподіваюся, що ці дані будуть використані Україною при підготовці відповідних звернень до міжнародних інституцій", - наголосив Ю. Білоусов.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА