16:28 02.12.2015

Можливе торгове ембарго РФ на українські будматеріали буде великим ударом для низки підприємств на сході України - ВСВБіВ

2 хв читати
Можливе торгове ембарго РФ на українські будматеріали буде великим ударом для низки підприємств на сході України - ВСВБіВ

Введення Російською Федерацією ембарго на ввезення будівельних матеріалів з України призведе до негативних наслідків для низки підприємств на сході країни, частина яких буде змушена зупинити діяльність.

Такий прогноз озвучив директор асоціації "Всеукраїнська спілка виробників будматеріалів і виробів" Сергій Панченко під час Міжнародної науково-практичної конференції "Бетони, цементи і добавки у бетон у сучасному будівництві: актуальні питання виробництва і застосування" в Києві в середу.

"Це буде великий удар, оскільки багато наших підприємств, розташованих в східних областях, в Сумській, Харківській, Луганській і Донецькій областях, були орієнтовані переважно на східний ринок: хтось безпосередньо на російський, хтось - як на транзитний, в Казахстан і далі", - сказав він журналістам.

При цьому С. Панченко зазначив, що загалом у розрізі країни йдеться про незначну кількість підприємств-виробників будматеріалів, проте це - чинні підприємства, у яких частка експорту в РФ і Казахстан в загальному обсязі виробництва сягає 80%.

Дехто з таких будпідприємств, переважно виробники цегли, вже постраждали. Зокрема, існує загроза призупинення роботи відновленого після пошкоджень внаслідок бойових дій "Північнодонецького заводу будівельної кераміки" (ПЗБК, Сєверодонецьк Луганської обл.) через втрату ринків збуту лицьової облицювальної цегли до РФ і Казахстану, додав він.

Водночас, за словами С. Панченка, чимало підприємств-виробників будматеріалів переорієнтовувалися на ринки західних і європейських країн, зокрема нещодавно відновлений після обстрілу "Лисичанський склозавод "Пролетар" (Лисичанськ Луганської обл.).

"Вони переорієнтовувалися з українського ринку на експорт, активно цим займаються - поки що в довколишні країни, це країни Балтії, а також Польща, Чехія, Словаччина", - додав він.

Крім того, за словами С. Панченка, враховуючи конкурентоспроможність продукції Лисичанського склозаводу "Пролетар" і наявність сучасної виробничої бази, підприємство планує розпочати випуск піноскла і пінокрихти для експорту в Північну Європу і Великобританію.

"У перспективі - відновлення виробництва листового скла в Україні, тому що це величезний дефіцит і зараз турецькі виробники його сюди завозять", - додав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА