09:32 03.12.2015

СБУ надає вільний доступ до документів КДБ

2 хв читати
СБУ надає вільний доступ до документів КДБ

Служба безпеки України надає вільний доступ до документів КДБ і готується передати архіви 1917-1991 років до Українського інституту національної пам'яті, заявив глава СБУ Василь Грицак.

"Для Служби безпеки України процес декомунізації становить важливий етап в очищенні СБУ від залишків та спадщини радянської каральної системи", - сказав В. Грицак на брифінгу в середу в Києві.

Він наголосив, що, виконуючи закон України про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років, СБУ продовжує надавати відкритий доступ до інформації з архівів КДБ у Києві та регіональних органах СБУ.

В. Грицак наголосив, що попит на інформацію з архівів СБУ постійно зростає: "Ми практично щодня отримуємо багато звернень як від громадян України, так від громадських організацій та іноземців".

Глава СБУ повідомив, що з початку року було 1 тис. 377 звернень громадян за інформацією, 173 з яких від іноземців, майже 60% звернень стосувалися пошуку або надання інформації про зниклих або репресованих радянською владою родичів.

Загалом, за його словами, у фондах галузевого державного архіву СБУ налічується майже 180 тис. томів які були створені в радянський період, а в архівних підрозділах регіональних органів спецслужби – понад 730 тис. томів радянського періоду.

Наразі проводитиметься перевірка наявності і стану документів, а після завершення цієї перевірки документи будуть передані до Інституту національної пам'яті.

В. Грицак також висловився за те, щоб й інші органи і структури сприяли відкриттю архівів, оскільки в нинішніх умовах це буде своєрідним "тестом на зрілість".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Для України важлива участь Бразилії в першому Глобальному саміті миру - Зеленський

Кількість загиблих унаслідок ворожого обстрілу Вовчанська збільшилася до двох осіб

На прикордонному переході "Рава-Руська - Гребенне" з неділі частково відновлять пропуск вантажівок - Держприкордонслужба

Укргідрометцентр попереджає про сильні дощі та заморозки на заході країни

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

"Укрзалізниця" повертає "Інтерсіті+" в Одесу в тестовому режимі

Віцеканцлер Німеччини Габек відвідав Миколаївську область

В Україні в неділю похолодає, пройдуть дощі

Перевіряється причетність до розстрілу поліцейських на Вінниччині двох військовослужбовців

Українські прикордонники знищили ворожий комплекс спостереження "Муром-М"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА