13:30 03.12.2015

Рівень тіньової економіки України за підсумками I пол. 2015 знизився до 42% ВВП - МЕРТ

2 хв читати
Рівень тіньової економіки України за підсумками I пол. 2015 знизився до 42% ВВП - МЕРТ

Рівень тіньової економіки в Україні за підсумками січня-червня 2015 року становив 42% ВВП, що відповідає показнику за аналогічний період 2014 року, повідомило Міністерство економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) у своєму дослідженні, оприлюдненому на офіційному веб-сайті в п'ятницю.

"Процеси детінізації сьогодні стримує невирішення проблем: значний податковий тягар на корпоративний сектор на тлі подальшого зниження економічної активності підприємств і високої вартості залучення кредитних ресурсів; несприятлива зовнішньоекономічна кон'юнктура..., скорочення внутрішнього попиту..., збільшення витрат на імпортну сировину і матеріали через девальвацію національної валюти; згортання економічних зв'язків з РФ", - зазначено в дослідженні міністерства.

МЕРТ наводить динаміку тіньової економіки за чотирма методами: "витрати населення - роздрібний товарообіг" - зростання з 54% в першому півріччі 2014 року до 58% загалом за минулий рік і повернення до 54% в першому півріччі 2015 року; збитковості підприємств - з 39% зниження до 31% і зростання до 40%; електричний - з 34% зростання до 39% і зниження до 35%; монетарний - зниження з 39% до 33% і відкат до 37%.

Як повідомлялося, за підсумками 2014 року МЕРТ оцінив рівень тіньової економіки в Україні в 42% ВВП, що стало рекордом з 2007 року, проте в нинішньому дослідженні оцінка 2014 року поліпшена до 41% ВВП.

Проте в першому кварталі 2015 року, згідно з дослідженням міністерства, рівень тіньової економіки досяг нового максимуму - 47% ВВП. "На початку 2015 року в умовах поширення цінових і девальваційних шоків, ескалації військового конфлікту спостерігався подальший істотний зростання тіньової економіки, що почався в 2013 році", - зазначало тоді відомство.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський провів телефонну розмову із прем'єр-міністром Саудівської Аравії

Окупанти за добу завдали 59 ракетних і 55 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

Росіяни обстріляли Запорізький район, постраждала жінка

Українська авіація завдала за добу ударів по восьми місцях скупчення окупантів і трьох систем ППО

За добу на фронті вдвічі зросла кількість бойових зіткнень, на авдіївському напрямку відбито 35 ворожих атак

У 2-му Міжнародному саміті міст і регіонів у Києві візьмуть участь понад 100 делегатів із 16 країн, планується підписання понад 10 угод

Голова Військового комітету НАТО розкритикував Бельгію за недостатні зусилля у сфері оборони

Температура у світі підвищиться щонайменше на 2,5 градуса в цьому столітті - дослідження

Печерський райсуд 9 травня розгляне клопотання ДБР і ОГП про повторний арешт вагонів ПГЗК Ferrexpo у справі незаконного використання корисних копалин

Результати виборів президента РФ є нікчемними - ЦВК України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА