17:09 03.12.2015

Генпрокуратура заблокувала позовом до ВАСУ оприлюднення інформації про причини загибелі людей 2 травня 2014 року в Одесі

4 хв читати
Генпрокуратура заблокувала позовом до ВАСУ оприлюднення інформації про причини загибелі людей 2 травня 2014 року в Одесі

Генеральна прокуратура України (ГПУ) оскаржила у Вищому адміністративному суді (ВАСУ) постанову про оприлюднення висновків судово-медичних експертиз про причини смерті людей під час подій 2 травня 2014 року в Одесі.

Як повідомляє на своєму сайті "Група 2 травня", ГПУ оскаржила рішення в касаційному порядку, і ВАСУ за клопотанням ГПУ тимчасово призупинив виконання раніше прийнятих рішень до розгляду справи в апеляції.

Член "Групи 2 травня" Сергій Дібров, який отримав копію позовної заяви, зазначив, що аргументи, в ній викладені, повністю скопійовані з апеляційної скарги, що раніше подавалася, і зводяться до того, що спор мали розглядати в порядку кримінального процесуального кодексу, а інформація може розголошуватися тільки з відома слідчого і прокурора.

"На жаль, генпрокуратура обстоює свою монополію на інформацію з самого початку розгляду. Там вважають, що спор мають розглядати в порядку КПК, а інформація може бути розголошена тільки з відома слідчого або прокурора. Із цього приводу вже є рішення апеляційного суду, що набуло чинності, яке не підлягає оскарженню. Також аргументи прокуратури відхилив суд першої інстанції і апеляція - усі ці рішення були на нашу користь. Тепер такі самі аргументи подали у Вищий адмінсуд", - розповів С.Дібров.

За його словами, журналісти "Групи 2 травня" мають намір скористатися своїм правом і подати заперечення. Вони не лише повторять свої колишні висновки, а й нададуть нові аргументи, які з'явилися після публікації доповіді Міжнародної консультативної групи Ради Європи.

"В доповіді детально розглянута наша справа, дана правова оцінка ситуації. На думку юристів Ради Європи, одеські події були дуже важливими, і органи влади зобов'язані надавати суспільству достатню інформацію про перебіг слідства. Під час розслідування серйозних злочинів право на істину щодо обставин справи належить, зокрема, й громадськості - це позиція ЄСПЛ (Європейський суд з прав людини - ІФ).

Доповідь - це не просто висновки групи юристів. Це офіційний документ, який буде представлений у Раді Європи і на який спиратиметься ЄСПЛ у розгляді пов'язаних з одеськими подіями скарг. Тому навіть якщо Вищий адмінсуд відмовить нам у наданні документів, Європейський суд з прав людини, безумовно, підтвердить нашу правоту", - впевнений С.Дібров.

На думку учасників "Групи 2 травня", за наполегливим небажанням прокуратури оприлюднити висновки експертів може ховатися спроба приховати від громадськості порушення, допущені під час слідства.

Розгляд касаційної скарги відбудеться в грудні.

Як повідомлялося, у вересні 2015 року Апеляційний суд Одеської області залишив у силі рішення Одеського окружного адміністративного суду про можливість доступу журналістів до інформації про причини смерті жертв трагедії 2 травня 2014 року в Одесі.

Йдеться про позов, який подали одеські журналісти Сергій Дібров і Леонід Штекель (члени "Групи 2 травня") до МВС і Бюро судово-медичних експертиз, у якому зажадали у відповідь на запит протоколів розкриття тіл людей, загиблих 2 травня.

На думку позивачів, ця інформація має великий громадський інтерес, який перевищує необхідність збереження таємниці слідства.

Раніше суд першої інстанції підтвердив думку позивачів, проте відповідачі подали апеляцію, яку також програли.

Самі дані мають бути надані в знеособленій формі.

При цьому журналісти припускають, що після публікації цих даних може постати питання про додаткові експертизи, оскільки причини смерті деяких загиблих не були встановлені.

У листопаді Міжнародна консультативна група Ради Європи заявила про недостатній рівень незалежності й неупередженості розслідування в Україні подій 2 травня 2014 року в Одесі, а розслідування, що ведуться, назвала неефективними.

Як повідомлялося, 2 травня 2014 року в Одесі під час масових безладів загинуло 48 осіб і понад 200 були поранені. Більшість жертв трагедії загинула у Будинку профспілок. Слідство встановило, що масові безлади в Одесі були організовані та умисно сплановані.

За фактом подій різні правоохоронні органи України почали близько десятка кримінальних проваджень, що стосуються різних фактів.

Власне розслідування проводить т. зв. "Група 2 травня", куди входять журналісти, активісти й низка експертів. Нині саме ця група оприлюднила якнайповнішу і детальну інформацію про події 2 травня і обставини, які до них призвели, зокрема хронологію подій, різні експертизи.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА