15:37 04.12.2015

Розвиток української науки стосується безпеки України, проте її теперішнього фінансування недостатньо - заступник міністра

2 хв читати
Розвиток української науки стосується безпеки України, проте її теперішнього фінансування недостатньо - заступник міністра

Бюджет 2016 року має забезпечити поступальний розвиток української науки, оскільки це стосується безпеки України, заявляє заступник міністра освіти і науки Максим Стріха.

"Має бути прийнятий такий варіант державного бюджету, який навіть в умовах фінансових утруднень забезпечить поступальний розвиток науки, оскільки це не лише стратегічне майбутнє України, а й безпека України вже сьогодні", - сказав М.Стріха на прес-конференції в Кабміні в Києві в п'ятницю.

Він повідомив, що наразі фінансування української науки становить дещо більше за EUR200 млн - "це фінансування одного західного університету". "Але при цьому ми примудряємося публікувати близько 6 тис. наукових статей в міжнародних журналах... Якщо розділити суму фінансування науки в Україні на цю кількість статей, то ми побачимо, що українські учені працюють в 10 разів ефективніше, ніж їхні американські колеги", - сказав М.Стріха.

Крім того, заступник міністра зазначив, що впродовж року українські учені змогли забезпечити - від ідеї до виробництва - випуск власного безпілотного літального апарата. "У грудні перша партія піде у війська. Зроблено в Києві, за нашими технологіями і розробками", - сказав він.

Також створений в Національному технічному університеті "Київський політехнічний інститут" супутник вже 18 місяців літає навколо Землі і збирає інформацію, триває робота із збільшення потенціалу ядерних реакторів, "що економить для держави мільярди доларів", - заявив М.Стріха.

При цьому заступник міністра визнав, що в української науки є й недоліки: застаріла архаїчна система управління, консервативність керівництва, є також проблеми з об'єктивною оцінкою діяльності вчених і проблема існування неефективних напрямків. М.Стріха висловив сподівання, що всі ці питання будуть зняті після набуття чинності нового закону "Про наукову і науково-технічну діяльність", який він назвав "реформаторським".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА