16:19 07.12.2015

Багаторазове зниження акцизу на вживані автомобілі знищить українське автовиробництво – "Богдан"

2 хв читати
Багаторазове зниження акцизу на вживані автомобілі знищить українське автовиробництво – "Богдан"

Українське автовиробництво, що наразі практично законсервоване в очікуванні пожвавлення ринку нових автомобілів, у разі прийняття закону про багаторазове зниження ставок акцизного збору на автомобілі, може назавжди припинити існування, вважають у корпорації "Богдан".

"За збереженні чинних ставок акцизу ми прогнозуємо невелике зростання ринку нових легкових авто до 52 тис. од., а відновлення автовиробництва у країні можливе вже з 2017 року", - зазначає прес-секретар корпорації Сергій Красуля.

За його словами, наразі лінії з виробництва легкових авто законсервовані, а фахівці заводу працюють над розробкою і виробництвом спеціалізованої техніки, яку можна використовувати в зоні проведення АТО.

"Сьогодні найголовніше – зберегти виробництво і висококваліфікованих фахівців, переорієнтувавши виробництво в очікуванні позитивних змін на ринку", - зазначає директор автозаводу "Богдан" (Черкаси) Владислав Сопіт.

За його словами, завод готовий до серійного випуску багатофункціональних броньованих авто підвищеної прохідності "Барс", повнопривідних рамних авто для перевезення особового складу та вантажів, а також автомобілів "швидкої допомоги" підвищеної прохідності, замовлення на які очікуються від Міністерства оборони.

Як наголосив С. Красуля, у підтримання наявних потужностей і створення моделей нової техніки сьогодні інвестуються значні суми, тоді як ухвалення "популістського закону" замість очікуваних надходжень до бюджету спричинить лише їх скорочення з урахуванням припинення автовиробництва і багаторазового падіння ринку нових легкових автомобілів.

"Сьогодні ринок уживаних автомобілів перебуває в тіні, навряд чи новий закон допоможе його "детінізації" з урахуванням безлічі схем ухиляння від сплати податків", - вважає С. Красуля.

Як повідомлялося, законопроект №3251, який 26 листопада було включено до порядку денного сесії парламенту (його авторами є понад 100 народних депутатів), передбачає тимчасово (з 1 січня 2016 року до 31 грудня 2017 року) значно знизити ставки акцизного збору на вживані легкові автомобілі, зокрема, з метою мінімізації використання схем "тимчасового ввезення" для ухилення від сплати податків.

За оцінкою експертів, в цьому разі ринок нових автомобілів (як і податкові надходження у бюджет) може скоротитися більш ніж у 20 разів,

Українське автовиробництво наразі перебуває у глибокій кризі, зокрема, в січні-жовтні 2015 року, за даними асоціації "Укравтопром", воно скоротилося в 5,3 рази (на 81,2%) порівняно з аналогічним періодом 2014 року – до 5,189 тис. од.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА