16:35 10.12.2015

МЕРТ розробив новий законопроект про металобрухт для більшої прозорості операцій з брухтом і забезпечення ним метпідприємств

3 хв читати
МЕРТ розробив новий законопроект про металобрухт для більшої прозорості операцій з брухтом і забезпечення ним метпідприємств

Міністерство економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) розробило новий законопроект про металобрухт для підвищення прозорості ведення бізнесу і виведення його з тіні, а також кращого забезпечення цією сировиною вітчизняних металургійних підприємств.

Як повідомив глава відомства Айварас Абромавичус на раді експортерів, що відбулася в четвер у Києві за участю прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка, новий законопроект, розроблений міністерством, буде оприлюднено найближчими днями.

При цьому А.Яценюк нагадав, що про необхідність наведення ладу в цій сфері бізнесу він говорив неодноразово.

"Щодо брухту - я це питання порушував неодноразово. Ринок металобрухту є темним і корумпованим. Зараз міністерство змінило правила і процедури, і я прошу міністра вкотре - я знаю, ви постійно зустрічаєтеся щодо балансів - скільки фактично необхідно металобрухту Україні та скільки ми можемо експортувати. Якщо необхідно й це відповідає нашим зобов'язанням СОТ, підвищити експортні мита, ми готові до цього теж, щоб забезпечити власні підприємства металобрухтом. І детінізувати абсолютно корупційний та бандитський ринок металобрухту", - сказав прем'єр-міністр.

У свою чергу глава МЕРТ констатував, що працівники міністерства тісно спілкуються з учасниками ринку для ухвалення взаємоприйнятних рішень.

"Ми з вами (метпідприємствами - ІФ) дуже тісно спілкуємося, ми вас почули, і новий законопроект про металобрухт від міністерства (економрозвитку і торгівлі - ІФ) буквально днями вже вийде. І там якраз те, що прем'єр-міністр озвучив, буде відображено", - сказав А.Абромавичус.

Заступник гендиректора з питань співпраці з державними органами та зовнішніх комунікацій ПАТ Криворізький гірничо-металургійний комбінат "ArcelorMittal Кривий Ріг" Володимир Ткаченко подякував МЕРТ за увагу до проблем металургів та експортерів, додавши, що найважливіше для експортерів - своєчасне відшкодування ПДВ. Крім того, зниження рентної плати на надра під час видобутку залізної руди - за чотири роки вона піднялася в 7,4 раза і на сьогодні є високою.

Серед заходів, необхідних металургам, - річний мораторій на підвищення тарифів на залізничні перевезення, на півроку - на перевірки підприємств.

Як повідомив агентство "Інтерфакс-Україна" президент об'єднання Олександр Каленков, що брав участь у раді експортерів, в законопроекті МЕРТ передбачається тимчасове підвищення експортного мита на брухт.

"Наскільки тимчасово, не знаю, але думаю, що мінімум на три роки, з EUR10/тонна нині до якогось іншого значення. До якого саме, поки що незрозуміло. Ми пропонували EUR50/тонна, звучали й інші цифри - наприклад, EUR30/тонна. Поки що Мінекономіки, як я розумію, ще не ухвалило рішення. Чекаємо найближчим часом", - сказав О.Каленков.

При цьому він висловив сподівання, що в законопроект МЕРТ також внесе пропозиції від учасників ринку, зокрема, про скасування ППФО (податку на прибутки фізосіб) за здачу брухту, скасування ПДВ на операції з брухтом на постійній основі (зараз скасування ПДВ подовжується щороку). Крім того - прирівняти промисловий і побутовий брухт.

"Треба скасувати відмінності між промисловим і побутовим брухтом - щоб обілити ринок. І металурги, і асоціація металобрухтників зацікавлені, щоб ринок був прозорішим і зрозумілішим", - заявив співрозмовник агентства.

Як повідомлялося, підприємства за операціями з брухтом чорних металів у січні-листопаді 2015 року наростили експорт брухту чорних металів на 40,4% або на 43% (залежно від бази) порівняно з аналогічним періодом 2014 року - до 1 млн 175,261 тис. тонн (за 11 місяців 2014 року, за даними митної служби, експортовано 837,141 тис. тонн, за даними Держстату 822,142 тис. тонн). При цьому за 11 місяців 2015 року постачання металобрухту на металургійні комбінати і заводи знизилися на 25% порівняно з аналогічним періодом 2014 року - до 2,8 млн тонн.

Метпідприємства України у минулому і цьому роках неодноразово відчували труднощі із забезпеченням металобрухтом.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ГУР: РФ на місяць може виробляти 30-40 одиниць ракет "Калібр", до 10 - "Оніксів" і стільки ж "Цирконів", до трьох - Х-69

Волонтери ТЧХУ та рятувальники ДСНС евакуювали 84 людини з багатоповерхівки Вишгорода, де виникла пожежа

Окупанти обстріляли село на Харківщині, загинула мирна жителька - Синєгубов

Кількість постраждалих унаслідок обстрілу Золочева Харківської області зросла до восьми осіб - МВС

Міноборони відкрило в Україні вже 19-й центр рекрутингу - в Ужгороді

Відомо про двох загиблих і шістьох поранених унаслідок обстрілу Гірника Донецької області - голова ОВА

Тенденція до збільшення кількості ДТП через водіння в нетверезому стані посилюється - патрульна поліція

Журналісти можуть відновити роботу у ВР для висвітлення сесій після великодніх свят - Юрчишин

Умєров розповів ірландському колезі про ситуацію на полі бою, закликав до інвестицій в українські оборонні компанії

До Києва прибула заступниця адміністратора USAID

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА