14:09 11.12.2015

Підсумки стрес-тестів дають упевненість у відновленні кредитування з II півріччя 2016 р. - перший заступник глави НБУ

2 хв читати
Підсумки стрес-тестів дають упевненість у відновленні кредитування з II півріччя 2016 р. - перший заступник глави НБУ

Результати другого етапу стрес-тестування, що стосувалося 20 найбільших українських банків, і погоджені з фінустановами графіки рекапіталізації дають упевненість у відновленні кредитування з другої половини 2016 року, повідомив перший заступник глави Національного банку України Олександр Писарук.

"До нового року всі результати другого стрес-тесту, включаючи найбільший банк, буде доведено... І у нас є упевненість, що банки в переважній більшості виконають вимоги щодо докапіталізації", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"За графіком, який ми погодили, ми упевнені, що в другій половині 2016 року у банків уже буде можливість кредитувати реально, оскільки у них буде розумна платоспроможність", - зазначив О.Писарук.

Він пояснив, що робота з банками відбувалася паралельно зі стрес-тестуванням і практично всі з них уже підписали необхідні плани.

О.Писарук уточнив, що на виході цієї спільної роботи стосовно кожного банку складають три документи: план реструктуризації, план рекапіталізації та план зниження кредитів пов'язаним особам.

"Ми маємо графіки рекапіталізації і погоджені плани й упевнені, що їх буде виконано, а банківську систему буде перезапущено. Ми вже знаємо і бачимо акціонерів, ми розуміємо, що і як вони зроблять", - наголосив перший заступник глави НБУ.

Він також зазначив, що на відміну від першого етапу стрес-тестування, проведеного у 2014 році щодо діяльності банків за відносно благополучний 2013 рік, другий етап стрес-тестування стосувався найбільш складного 15-місячного періоду - увесь 2014 рік і перший квартал 2015-го.

"Другим стрес-тестом у нас є привід пишатися значно більше, оскільки на відміну від першого ми не залучали аудиторів, робили все самі, і це підтвердження сильного зростання інституціональної спроможності Нацбанку", - сказав О.Писарук.

Глава Національного банку Валерія Гонтарева спрогнозувала, що можливе додаткове навантаження на Фонд гарантування вкладів фізичних осіб буде незначним.

"Ми перейшли до очищення середніх і дрібних банків - до цих двох груп входять 92 банки, які займають 10% ринку. Частину з них складно назвати банками: 15 взагалі не здійснюють операцій, ми просимо їх показати капітал, але там і капіталу немає. Отже якщо вони підуть до фонду, то там і зобов'язань не буде", - пояснила глава НБУ.

Як повідомлялося, за результатами першого етапу стрес-тестування із 35 найбільших банків, яких він стосувався, 18 потребували докапіталізації на суму 66 млрд грн: 13 банків змогли збільшити капітал, а п'ять були виведені з ринку.

Повністю інтерв'ю з главою НБУ В.Гонтаревою та її першим заступником О.Писаруком читайте на сайті агентства "Інтерфакс-Україна" www.interfax.com.ua

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Апеляційна палата ВАКС визнала невинуватим колишнього нардепа Пацкана й закрила справу

Лише 26% наданих інформаційних повідомлень про зруйноване та пошкоджене житло проходять верифікацію

"Новус Україна" запустив власний "зелений" розподільчий центр у Києві

Кличко пропонує спростити процедуру забезпечення автомобілями людей з інвалідністю, зокрема ветеранів війни

Територіальні центри комплектування працюють 24/7 - Сухопутні війська ЗСУ

По інфраструктурному об'єкту Сум завдано удару КАБ, наслідки атаки уточнюють - ОВА

Кількість загиблих на Донеччині через обстріли протягом дня збільшилася до чотирьох

ТЦК за кордоном не працюватимуть - Міноборони України

Дощова погода в Україні в п'ятницю збережеться, у суботу опадів не прогнозують

Аграрні асоціації попросили ВАКС узяти міністра агрополітики на поруки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА