12:15 12.12.2015

Музей у Нідерландах звертався в Інтерпол і до української влади з приводу викрадених картин, відбувся діалог і з Гуменюком

3 хв читати
Музей у Нідерландах звертався в Інтерпол і до української влади з приводу викрадених картин, відбувся діалог і з Гуменюком

У музеї Західної Фрісландії (Нідерланди) сподіваються на повернення викрадених понад 10 років тому картин і заявляють, що зверталися і в Інтерпол, і до української сторони, проводили переговори і з Борисом Гуменюком.

"Усю зібрану інформацію було передано представникам української влади, української поліції та прокуратури. Ми звернулися в Інтерпол приблизно на початку вересня цього року", - розповів директор музею Західної Фрісландії Ед Гірдінк в інтерв'ю виданню "Дзеркало тижня. Україна", опублікованому в суботу.

За його словами, раніше, в липні цього року, посольство Нідерландів отримало телефонний дзвінок від Бориса Гуменюка, "який заявив, що у нього є всі 24 картини". "Говорила з ним людина з посольства попросила докази і отримала фото однієї з картин з українською газетою на ній. Так що ми бачили тільки одну роботу. Залишається тільки вірити на слово, що у них є вся колекція", - сказав директор музею.

"Борис Гуменюк зателефонував у посольство Нідерландів і заявив, що його ополченці (це слово використовував Е.Гірдінк – ред.) знайшли картини на віллі, яка нібито належала одному з колишніх соратників екс-президента Віктора Януковича. Він розповів, що вони врятували ці картини, ризикуючи власним життям. Тому вони хотіли укласти угоду з Нідерландами про повернення картин", - розповів початок історії Е.Гірдінк.

За його словами, музей попросив "дуже досвідчену і професійну людину" Артура Бранда вести діалог. У серпні А Бранд зустрівся в Києві з Б.Гуменюком, щоб з'ясувати всі умови. "Виявилося, він хотів велику суму грошей, оскільки вважав, що в його руках колекція вартістю 50 млн євро. А.Бранд на основі аукціонної ціни інших схожих картин тих художників встановив, що колекція коштує 1,3 млн євро за всі 24 картини. Це за умови, що вони в хорошому стані. А.Бранд чітко дав зрозуміти, що в нинішньому стані колекція коштує півмільйона євро", - стверджує директор музею.

Він також повідомив, що голландська сторона запропонувала Б.Гуменюку 50 тис. євро за повернення картин. У відповідь той сказав: "Я маю поговорити з бійцями свого загону і тоді зв'яжуся з вами", і більше не телефонував.

Зволікання зі зверненням в Інтерпол і до української сторони Е.Гірдінк пояснив так: "Якщо йдеться про злочини, пов'язані з мистецтвом, підозрюваний може добре сховати вкрадені твори. А коли його заарештує поліція, він може вдати, що нічого не знає і не розуміє. І протилежне буде дуже важко довести. Тому ми спочатку пішли на зустріч з паном Гуменюком, який говорив, що нібито хоче передати картини. Але після того як він не відповів на нашу пропозицію, ми звернулися до влади України і в Інтерпол".

Відповідаючи на запитання про те, як в історії з викраденими картинами з'явилися прізвища українських політиків Олега Тягнибока та Валентина Наливайченка, директор музею сказав: "Артур Бренд провів власне розслідування. (...) Бранд звернувся до своїх контактів у Східній Європі і з'ясував, що був прямий зв'язок між бойовою групою і Олегом Тягнибоком. Також під час розслідування дуже часто згадувалося ім'я Валентина Наливайченка. Зрозуміло, бійці не діють самостійно, є люди, які кажуть їм, що робити з картинами. Українській владі ми передали цю інформацію".

Е.Гірдінк також висловив сподівання, що передача інформації українській владі "якось допоможе повернути картини". "Але якщо їх продадуть і вони залишать територію України, нам доведеться починати все спочатку і відслідковувати долю кожної з 24 картин окремо. Тому нам залишалося лише піти на публічний розголос, сподіваючись, що це зупинить продаж", - пояснив він.

Як повідомлялося, раніше А.Бранд заявив, що колекція з 24 викрадених у 2005 році картин перебуває в Україні у батальйону ОУН, який намагався виторгувати за ці полотна EUR50 млн.

У батальйоні ОУН і Генштабі Збройних сил України відхрестилися від Б.Гуменюка.

Президент України Петро Порошенко доручив Службі безпеки України перевірити інформацію щодо вкрадених у Нідерландах картин.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА