13:31 14.12.2015

Представник омбудсмена в РФ заявляє про порушення під час обшуку у співробітників Бібліотеки української літератури в Москві

2 хв читати
Представник омбудсмена в РФ заявляє про порушення під час обшуку у співробітників Бібліотеки української літератури в Москві

Представник уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в РФ Володимир Шрейдлер заявляє, що на обшуки у співробітників Бібліотеки української літератури в Москві як поняті були залучені не сусіди, а люди, доставлені слідчою групою.

"Сьогодні о 7:30 стався обшук у квартирі Тетяни Мунтян, співробітниці Бібліотеки української літератури в Москві, яка є свідком у справі стосовно директора Бібліотеки Наталії Шаріної, обвинуваченої у поширенні екстремістських матеріалів. Насторожує те, що, за наявною у мене інформацією, поняті були доставлені слідчою групою, а не обрані з сусідів ", - цитує В.Шрейдлера прес-служба українського омбудсмена.

Він додав: "Якщо це дійсно так, то про неупередженість у проведенні зазначеного обшуку мова не йде взагалі".

В.Шрейдлер тримає на особистому контролі справу щодо обшуків російською владою в приміщенні Бібліотеки української літератури в Москві, а також перебуває на постійному зв'язку з адвокатами, обмінюється інформацією з офісом омбудсмена України та Міністерством закордонних справ України.

Як повідомлялося, в понеділок московські слідчі провели обшуки у співробітників Бібліотеки української літератури.

"Сьогодні в рамках кримінальної справи проведено обшук в осіб, які обіймали різні посади в Бібліотеці української літератури, при цьому практично не виконували покладені на них трудовим договором обов'язки і постійно були відсутні на робочих місцях, проте заробітну плату отримували щомісяця", - повідомила представник столичного главку СКР Юлія Іванова "Інтерфаксу".

Вона зазначила, що кримінальну справу стосовно обвинуваченої в екстремізмі директорки бібліотеки 58-річної Наталії Шаріної передано для подальшого розслідування в управління з розслідування особливо важливих справ міста ГСУ СКР у Москві.

"За версією слідства, в 2011-2015 роках директор Бібліотеки української літератури Наталія Шаріна, що є посадовою особою, порушуючи Федеральний закон "Про протидію екстремістській діяльності", поширювала серед відвідувачів заборонені судом до використання книжкові видання", - сказала Ю.Іванова.

Вона зазначила, що обшук був проведений відповідно до чинного кримінально-процесуального законодавства у присутності понятих. "Після закінчення зазначеної слідчої дії, проведення якої фіксувалося на відео, від осіб, які брали участь у цьому, зауважень і заяв не надходило", - заявила Ю.Іванова.

Раніше адвокат Н.Шаріної Іван Павлов повідомив "Інтерфаксу", що слідчі проводять обшуки у свідків у справі щодо його підзахисної. "Близько 7:20 ранку слідчі дії почалися в квартирах співробітників бібліотеки Анни Павленко і Тетяни Мунтян", - сказав І. Павлов.

Він уточнив, що О.Павленко і Т.Мунтян проходять свідками у справі Н.Шаріної.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

ЗС України відбили 82 атаки окупантів за добу на семи напрямках

"УЗ" стала об'єктом масових атак росіян: у Донецькій області загинуло троє залізничників

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА