16:29 14.12.2015

Українські суди розглядають понад 30 справ суддів-корупціонерів - Романюк

2 хв читати
Українські суди розглядають понад 30 справ суддів-корупціонерів - Романюк

У провадженні українських судів нині перебувають 35 справ стосовно суддів, викритих у корупційних діяннях, заявляє голова Верховного Суду України Ярослав Романюк.

"Давайте звернемося до статистичних даних, якими оперує Генеральна прокуратура України. На сьогодні у провадженні судів перебуває 35 справ про корупційні правопорушення, вчинені суддями", - сказав Я.Романюк журналістам у Києві в понеділок.

За його словами, на стадії досудового розслідування перебувають 12 справ стосовно суддів, засуджено вже три людини. "Питання: хто їх засудив? Хіба не суд їх засудив? Були докази того, що суддя вчинив корупційне правопорушення, - і суд його засудив. А якби не було доказів, то суд би його виправдав", - сказав Я.Романюк, відзначаючи роботу українських суддів щодо своїх же колег, викритих у вчиненні протиправних дій.

При цьому він пояснив: "Ми (суди) працюємо з тими матеріалами, з тими доказами, які надходять до нас з органів досудового розслідування".

Говорячи про позови українців в Європейському суді з прав людини, Я.Романюк наголосив, що дійсно, Україна є лідером серед країн-членів Ради Європи за заявами про перегляд судових рішень в ЄСПЛ, що становить приблизно п'яту частину всіх заяв, які накопичилися в ЄСПЛ.

"Станом на кінець минулого року в ЄСПЛ перебували 13804 заяви від громадян України, із них 12731 заяву Європейський суд визнав неприйнятною. Чи не свідчить це про те, що ЄСПЛ визнав, що українські суди ухвалили рішення відповідно до вимог конвенції? І лише 1073 заяви суд прийняв у своє провадження", - розповів Я.Романюк.

За його словами, протягом 2014 року ЄСПЛ ухвалив 40 рішень проти України, з них лише в чотирьох справах визнав порушення Україною права на справедливий суд. І в одному випадку, за словами голови Верховного Суду, ЄСПЛ визнав надмірною тривалість судового розгляду.

"Якщо взяти весь період, коли Україна перебуває під юрисдикцією ЄСПЛ, то проти України було винесено 546 рішень. Із них 292 судові рішення (це 52%) стосувалися невиконання рішень національних судів державою Україна. Більше ніж половина - це невиконання рішень, за що судова система України не відповідає. За це відповідає виконавча влада", - додав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА