17:06 15.12.2015

Переміщення вишок "Чорноморнафтогазу" порушує норми міжнародного морського права і закону України про виняткові економічні зони

3 хв читати
Переміщення вишок "Чорноморнафтогазу" порушує норми міжнародного морського права і закону України про виняткові економічні зони

Державна прикордонна служба України підтверджує переміщення російською стороною двох вишок "Чорноморнафтогазу" з зони Одеського газового родовища в бік Криму.

"У результаті проведених заходів виявлено та задокументовано, що дві самопідйомні бурові установки "Петро Годованець" та "Україна", які в 2014 році були незаконно захоплені РФ під час анексії Криму, переміщені з зони Одеського газового родовища ближче до півострова Крим", – повідомляє прес-служба прикордонного відомства і уточнює, що місцезнаходження вишок уточнюється.

У прес-службі наголосили, що на місці, де раніше були самопіднімальні бурові установки, РФ встановлює переміщення від АРК нафтовидобувної платформи "Таврида" (координати: Ш-45º12', Д-30º59'), яка також була незаконно захоплена в 2014 році.

Поблизу установки розташований буксир "Центавр" (незаконно захоплене допоміжне судно компанії "Чорноморнафтогаз"), що здійснює монтажні роботи. Поряд з блок-кондуктором, що використовувався раніше, встановлюється новий.

"Корабель морської охорони Держприкордонслужби України зафіксував факт грубого порушення норм міжнародного морського права і закону України "Про виключну (морську) економічну зону України". Екіпажам судна і нафтовидобувної платформи вказано на виявлені порушення", - йдеться в повідомленні прес-служби прикордонного відомства.

Про ці факти порушень також проінформовані зацікавлені міністерства та відомства.

Наразі Міністерство закордонних справ України готує позицію, яка буде офіційно представлена російській стороні.

Кораблі та катери морської охорони Держприкордонслужби продовжують виконувати завдання.

Раніше в компанії "Чорноморнафтогаз" (Сімферополь) заявили, що переміщення двох бурових платформ із території Одеського газового родовища до берегів Криму було здійснено наприкінці листопада у зв'язку з підвищеною загрозою.

"Одеське родовище розташоване в нейтральних водах із невизначеним міжнародно-правовим статусом. (...) За вказівкою голови республіки Сергія Валерійовича Аксьонова у зв'язку з підвищеною терористичною загрозою (було вирішено) перемістити бурові установки в територіальні води Росії (...) Установки були розташовані приблизно в 180 км від берега, на такій відстані від територіальних вод їхню безпеку було важко гарантувати", - заявив гендиректор підприємства Ігор Шабанов у понеділок журналістам.

За його словами, операція з переміщення "вишок" була проведена ще в третій декаді листопада. З боку "Чорноморнафтогазу" в ній брали участь понад 100 осіб. Також до операції залучили прикордонників.

"24 листопада під час транспортування однієї з двох бурових установок на шляху руху з'явився турецький танкер, він діяв у порушення морських інструкцій про те, що судно має поступатися руху каравану", - сказав В. Шабанов.

"ЧНГ" перемістив з Одеського газового родовища в територіальні води Росії дві бурові установки У-312 і В-319 загальною вартістю понад 25 мільярдів рублів. Одеське родовище розташоване на північно-західному шельфі Чорного моря в 150 км від берега Криму.

Торговельне судно під турецьким прапором заважало переміщенню однієї "вишки". Сторожовий катер Прикордонної служби ФСБ Росії і ракетний катер Чорноморського флоту змусили його змінити курс у безпечному для транспортного каравану напрямку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок ворожої атаки дронів на Харків постраждали п'ятеро дорослих і восьмирічна дитина

У результаті російських обстрілів у Херсонській області за добу поранено одного жителя, пошкоджено дві багатоповерхівки, навчальний заклад

Російські війська за добу понад 340 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

Сили Оборони за добу ліквідували 860 окупантів, два засоби ППО та один літак противника

РФ вночі атакувала "шахедами" Дніпропетровську область, пошкоджено багатоповерхівку, виникли пожежі

Ворожі БПЛА вночі було збито в Харківській, Херсонській та Дніпропетровській областях

Сили оборони за добу завдали авіаударів по семи районах розташування противника, засобами ППО знищено одну ракету Х-59/69

На фронті за добу відбулося 95 бойових зіткнень

Війська РФ за добу завдали п’яти ракетних і 69 авіаударів, вночі знищено 23 із 24 ударних дронів, які атакували Україну

У Фінляндії перешкоди GPS посилилися, коли почалися атаки українських БПЛА на енергетичну інфраструктуру РФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА