12:16 16.12.2015

Київ вимагає від РФ повернути Україні переміщені бурові установки у Чорному морі - МЗС

4 хв читати
Київ вимагає від РФ повернути Україні переміщені бурові установки у Чорному морі - МЗС

Міністерство закордонних справ України називає переміщення російською стороною двох самопідйомних бурових установок та нафтовидобувної платформи "Таврида" в Чорному морі черговим епізодом розкрадання майна та природних ресурсів і вимагає повернути це майно українській стороні.

"Міністерство закордонних справ України закликає Російську Федерацію до міжнародно-правової відповідальності, вимагає від Російської Федерації негайно вжити всіх можливих заходів для припинення міжнародно-протиправних дій, надати належні запевнення і гарантії їх неповторення в майбутньому і негайно повернути в користування і володіння належне Україні майно. Міністерство закордонних справ України залишає за собою право вимагати відшкодування від російської сторони шкоди, завданої діями останньої, що мають всі ознаки міжнародного правопорушення за змістом Конвенції", - йдеться у заяві МЗС у середу.

У зовнішньополітичному відомстві наголосили, що це чергове порушення Росією суверенних прав України як прибережної держави на розвідку і розробку природних ресурсів в її територіальному морі та на континентальному шельфі, гарантованих Конвенцією ООН щодо морського права.

"Розцінюємо зухвалу зміну російською стороною розташування в Чорному морі двох самопідйомних бурових установок В-312 і В-319 і нафтовидобувної платформи "Таврида", які є власністю України, як черговий епізод широкомасштабного розкрадання майна і природних ресурсів, здійснюваних державою-агресором протягом окупації частини суверенної території України - Автономної Республіки Крим і м. Севастополь. Це дії, які поповнили перелік доказів поведінки РФ як загарбника та її нехтування міжнародним правом, свідчить також про порушення Росією своїх зобов'язань як держави-окупанта, зокрема щодо забезпечення недоторканності права власності", – наголошують у МЗС.

МЗС кваліфікує ці дії російської сторони як міжнародно-протиправні дії, спрямовані на систематичне порушення суверенітету, суверенних прав та юрисдикції України над внутрішніми водами, територіальним морем, виключної економічної зони та континентальним шельфом у Чорному і Азовському морях.

Як повідомлялося, раніше в компанії "Чорноморнафтогаз" (Сімферополь) заявили, що переміщення двох бурових платформ з території Одеського газового родовища до берегів Криму було здійснено наприкінці листопада у зв'язку з підвищеною загрозою.

"Одеське родовище перебуває в нейтральних водах із невизначеним міжнародно-правовим статусом. (...) За вказівкою голови республіки Сергія Валерійовича Аксьонова у зв'язку з підвищеною терористичною загрозою (було вирішено) перемістити бурові установки в територіальні води Росії (...) Установки перебували приблизно в 180 км від берега, на такій відстані від територіальних вод їхню безпеку було важко гарантувати", - повідомив гендиректор підприємства Ігор Шабанов у понеділок журналістам.

За його словами, операцію з переміщення "вишок" було виконано ще в третій декаді листопада. З боку "Чорноморнафтогазу" в ній брали участь понад 100 осіб. Також до операції залучили прикордонників.

"24 листопада під час транспортування однієї з двох бурових установок на шляху руху з'явився турецький танкер, він діяв у порушення морських інструкцій про те, що судно має поступатися руху каравану", - сказав В. Шабанов.

"Чорноморнафтогаз" перемістив з Одеського газового родовища в територіальні води Росії дві бурові установки У-312 і В-319 загальною вартістю понад 25 мільярдів рублів. Одеське родовище розташоване на північно-західному шельфі Чорного моря в 150 км від берега Криму.

Торговельне судно під турецьким прапором заважало переміщенню однієї "вишки". Сторожовий катер Прикордонної служби ФСБ РФ і ракетний катер Чорноморського флоту змусили його змінити курс у безпечному для транспортного каравану напрямку.

У Державній прикордонній службі України підтвердили переміщення російською стороною двох самопідйомних бурових установок (СПБУ) для "Чорноморнафтогазу" з зони Одеського газового родовища в бік Криму. "Виявлено і задокументовано, що дві самопідйомні бурові установки "Петро Годованець" та "Україна", які в 2014 році були незаконно захоплені РФ під час анексії Криму, переміщені з зони Одеського газового родовища ближче до півострова Крим", – повідомила прес-служба прикордонного відомства і додає, що місцезнаходження вишок уточнюється.

У прес-службі наголсоили, що на місці, де раніше перебували самопіднімальні бурові установки, РФ встановлює переміщення від АРК нафтовидобувну платформу "Таврида", також незаконно захоплену в 2014 році. Поблизу установки розташований буксир "Центавр" (незаконно захоплене допоміжне судно компанії "Чорноморнафтогаз"), який здійснює монтажні роботи. Поряд із блок-кондуктором, що використовувався раніше, встановлюється новий.

Про ці факти порушень поінформовані зацікавлені міністерства та відомства.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА