13:34 18.12.2015

Литовський суд звільнив зятя втеклого казахстанського банкіра Аблязова, видачі якого вимагали Україна і Казахстан

2 хв читати
Литовський суд звільнив зятя втеклого казахстанського банкіра Аблязова, видачі якого вимагали Україна і Казахстан

У п'ятницю Вільнюський окружний суд звільнив в залі засідання зятя екс-глави казахстанського "БТА Банку" Мухтара Аблязова Сирима Шалабаєва, якого просили видати прокурори України і Казахстану.

Суддя Віталія Норкунайте сказала, що питання екстрадиції вирішуватиметься тоді, коли Литва ухвалить рішення щодо питання надання прихистку цьому іноземцеві.

"Анулювати запобіжний захід і негайно звільнити", - сказала суддя.

Суд призначив заставу в EUR50 тис., яку вже внесено. С. Шалабаєв також буде під домашнім арештом впродовж трьох місяців без права виходу з будинку, у нього вилучені документи.

Суддя В. Норкунайте повідомила, що якщо іноземець не виконуватиме нових запобіжних заходів, то грошова застава перейде на користь Литовської держави, а якщо він не явиться за повісткою до прокурора або до суду, може бути знову ув'язнений під варту.

Скарга на розпорядження про призначення запобіжних заходів впродовж трьох днів може бути подана до Апеляційного суду, зупинка розгляду екстрадиції оскарженню не підлягає. Прокуратура вже заявила, що проаналізує постанову суду й ухвалить рішення щодо скарги.

Справа розглядалася на закритих засіданнях, оскільки порушувалися питання, пов'язані з проханням про надання прихистку. Згідно із законом про правове положення іноземця, дані такої справи не є відкритими.

У липні С. Шалабаєв був затриманий литовськими посадовцями, він понад два роки був у розшуку Інтерполу.

Понад два роки тому суд Сполученого Королівства засудив С. Шалабаєва на 18 місяців в'язниці, проте він сховався від правосуддя і був оголошений в розшук.

С. Шалабаєв підозрюється в тому, що зі своїм шурином, який був головою правління "БТА Банку" М.Аблиязовим та іншими особами розтратив або присвоїв майно на суму в кілька мільярдів доларів в Україні, Казахстані, Росії та інших країнах. Україна оголосила С. Шалабаєва в міжнародний розшук у каналах Інтерполу. В Україні С. Шалабаєва звинувачують у привласненні або розтраті майна на $300 млн. У Вільнюсі він був затриманий на прохання Києва й Інтерполу.

Сам М. Аблязов був затриманий владою Франції 31 липня 2013 року. Впродовж серпня 2013 року Казахстан, РФ і Україна незалежно один від одного, самостійно й відповідно до вимог національного законодавства кожної з країн подали запити про екстрадицію М.Аблязова з Франції. Апеляційний трибунал Ліона рекомендував задовольнити запити Росії та України, встановивши пріоритет у видачі на користь РФ.

Казахстан звинувачує М. Аблязова у фінансових порушеннях на загальну суму понад $6 млрд. Російська влада звинувачує його в розкраданні $5 млрд, а українська - $400 млн.

Уряд Франції у вересні ухвалив рішення про екстрадицію М. Аблязова до Росії, де банкір постане перед судом за звинуваченням у розкраданнях, шахрайстві та легалізації вкраденого.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Харкові щонайменше один постраждалий унаслідок нічного обстрілу

ВИБУХИ В ПАВЛОГРАДІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

ВИБУХИ В ХАРКОВІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Кулеба привітав естонського депутата Крісто Ене Вага, який приїхав до Києва з Таллінна на велосипеді

Незважаючи на затримку у схваленні в Конгресі США фінансування для України, допомога USAID не припинялася

Китай розпочав здійснення історичної місії зі збору зразків зі зворотного боку Місяця

Посол США: військова та економічна допомога, підтримка реформ і підзвітність - основні цілі виділених для України $61 млрд

Війська РФ за минулий день обстріляли 10 громад Сумської області

Мелоні підтвердила прихильність Італії організації у Швейцарії Глобального саміту миру в Україні

МЗС рекомендує громадянам України уникати відвідування місць масового скупчення людей у Тбілісі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА