15:58 21.12.2015

Агентство "Новини України" представило найбільш показові журналістські розслідування 2015 року

4 хв читати

До списку найбільш показових розслідувань, які були здійснені командою інформаційного агентства "Новини України" протягом 2015 року, увійшла ситуація навколо затримання в Росії колишнього гендиректора держпідприємства "Виробниче об'єднання "Знам’я" Юрія Солошенка, робота Антикорупційного бюро в Польщі, за аналогією з яким створювалося українське НАБУ, скандал навколо землі біля Києво-Печерської лаври і жорстоке вбивство в СІЗО Хмельницького.

Як заявив на прес-конференції в понеділок в агентстві "Інтерфакс-Україна" продюсер агентства "Новини України" Олег Дейнека, ситуація навколо 73-річного Ю. Солошенка, який у серпні 2014 був заарештований ФСБ і звинувачений у шпигунстві, показує, що українська влада не робить нічого, щоб звільняти українських в'язнів за кордоном, якщо не йдеться про політичний піар.

За його словами, в Адміністрації президента спочатку про цю проблему нічого не знали і нічого не зробили, а МЗС України направив лише одну ноту у зв'язку із затриманням Ю. Солошенка. "Буквально через 15 хвилин після нашої публікації на одному з ресурсів ми змогли домогтися оприлюднення позиції МЗС України про те, як його звільняють з полону, позиції Адміністрації президента України, партії "Батьківщина", яка активно захищає Надію Савченко", - зазначив О. Дейнека.

Він вказав, що в міжнародній сфері "Новини України" звернули увагу на роботу Антикорупційного бюро Польщі, за зразком якого створювався аналогічний орган в Україні, і дійшли висновку, що "це непотрібна і небезпечна структура".

За його даними, з моменту створення такого органу в Польщі кількість журналістів, які займалися розслідуваннями, з 300 осіб скоротилася буквально до десятка. "Там в законі прописана заборона на журналістську діяльність, тому що це прерогатива антикорупційного бюро Польщі. Журналісти нам розповідали багато різних історій, що у них раптово виникали проблеми з кредитом, їх раптово зупиняли поліцейські і забирали автомобілі, у них закінчувався термін оренди житла", - розповів журналіст.

Він наголсоив, що за час роботи Антикорупційного бюро Польщі не відзначилося ніякими гучними справами, але при цьому є найбільш секретною службою в державі, яка фактично нікому не підкоряється.

О. Дейнека також повідомив, що офіційно направив 25 серпня до Національного антикорупційного бюро України документи на позицію прес-секретаря цього органу, щоб побачити, як відбувається конкурс. "Чотири місяці жодної відповіді від антикорупційного бюро немає. Це наводить на думку, що це бюро створюється абсолютно закритим чином", - сказав він.

Ще одним резонансним розслідуванням журналістів в Україні було виявлення факту, що 118 га землі навколо Києво-Печерської лаври, а також біля Видубичів (Лиса гора), фактично перебувають у стані продажу, оскільки, за словами О. Дейнеки колишній керівник музею "Київська фортеця" В'ячеслав Кулинич разом зі своїм радником, якимсь батьком Корнелієм, вкрали документи на цю землю.

"Зловити цю людину неможливо. Вже протягом двох тижнів ми його шукаємо разом із прокуратурою. Мер Києва Віталій Кличко нічого не знав про те, що у нього з-під носа вивели 118 га в центрі Києва і там плюс ще 12 га. Загалом 130 га. Опубліковано це розслідування було в травні, але ми не побачили жодних дій ні прокуратури, ні міліції, ні Віталія Кличка, ані департаменту культури КМДА. І, як і раніше, невідомо, кому належить земля навколо Лаври, продається вона чи ні, хто її захопив", - заявив він.

Журналіст також розповів про ситуацію, яка виникла у зв'язку з тим, що всі обласні державні телерадіокомпанії під час виборчої кампанії на місцевих виборах, з 10 до 31 жовтня 2015 року мали можливість акумулювати всі кошти, отримані від політичних партій, на свої власні рахунки.

У результаті проведеного розслідування виявилося, що в Полтавській і Хмельницькій областях місцеві ТРК не направляли гроші до Києва, але вони і не були направлені на ці компанії. "Ці гроші невідомо куди поділися, і така ж ситуація за всіма обласними телерадіокомпаніями по всій країні. Бо, згідно із законом, який дозволяв робити це телекомпаніям, дали своєрідний "відкат", щоб діяльність провладних партій висвітлювали на цих компаніях за певними пільговими домовленостями", - пояснив він.

Найбільш кричущою історією, яка розслідувалася "Новинами України", О. Дейнека назвав вбивство конвоїрами в СІЗО Хмельницького громадянина України Андрія Данилюка 13 ударами молотка, причому 3 цих удару було завдано в потилицю. За його словами, пенітенціарна служба всіляко намагалася уникнути відповідей у зв'язку з тим, що трапилося.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чергову хвилю ракетної атаки РФ спрямовано на західні області, знову задіяно "Кинджали"

РФ знову обстрілює Україну, кілька груп ракет зафіксовано у східних і південних областях

Унаслідок нічного ракетного удару по лікарні в Харкові постраждала пацієнтка

Ізраїль готовий дати "останній шанс" переговорам для угоди з ХАМАС щодо заручників

SpaceX розраховує зробити місячну ракету Starship повністю багаторазовою до кінця 2025 року

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА