12:17 22.12.2015

Кабмін вніс до ВР податковий законопроект про ЄСВ 22% і зниження порогу спрощеної системи оподаткування до 5 млн грн

3 хв читати
Кабмін вніс до ВР податковий законопроект про ЄСВ 22% і зниження порогу спрощеної системи оподаткування до 5 млн грн

Уряд України у вівторок вніс до Верховної Ради компромісний проект правок до Податкового кодексу (№3688) "про забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році", який припускає встановлення з 2016 року єдиної ставки єдиного соціального внеску (ЄСВ) 22% і скасування 3,6% ЄСВ, що утримується із зарплати працівників.

Як зазначено в пояснювальній записці до законопроекту, одночасно пропонується підвищити максимальну величину бази нарахування ЄСВ з 17 до 25 мінімальних місячних заробітних плат(близько 33,4 тис. грн).

У частині податку на доходи фізичних осіб пропонується встановлення єдиної базової ставки у розмірі 18% замість двох чинних ставок 15% і 20%, а для дивідендів залишається ставка у розмірі 5%.

У частині спрощеної системи оподаткування законопроект містить норму про зменшення для платників III групи річного обсягу доходу з 20 млн грн до 5 млн грн зі збільшенням ставок з 2% до 3% - для платників ПДВ і з 4% до 5% - для неплатників ПДВ.

Окрім того пропонується підвищити в 1,8 раза ставку єдиного податку для IV групи платників (сільгосппідприємств), скасувавши на 2016 рік застосування коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки землі для визначення бази оподаткування для платників єдиного податку IV групи.

У частині податку на прибуток підприємств, як зазначено в пояснювальній записці, законопроект містить скасування сплати авансових внесків щодо податку на прибуток, введення квартального звітного періоду щодо податку на прибуток для підприємств, у яких річний дохід від будь-якої діяльності перевищує 20 млн грн.

Згідно з документом, ставки акцизного податку на 2016 рік на спирт, алкогольні напої та пиво пропонується підвищити на 100%, на тютюнові вироби - на 40% (специфічна ставка) і на 3 процентні пункти (адвалорна), на паливо - на 13%.

Щодо податку на нерухоме майно уряд ініціює збільшення граничної ставки податку з 2% до 3% розміру мінімальної заробітної плати за 1 кв. метр загальної площі житлової і нежитлової нерухомості (41,34 грн), а також встановлення додаткової ставки податку в розмірі 25 тис. грн для квартир площею понад 300 кв. м і будинків площею понад 500 кв. м.

Кабмін також пропонує у рамках індексації підвищити екологічний податок і рентну плату за користування радіочастотним ресурсом України на прогнозний індекс інфляції - 26,7%, а рентну плату за користування надрами з метою, не пов'язаною з видобутком корисних копалин, а також плату за спеціальне користування водою і лісовими ресурсами на прогнозований індекс цін виробників - 26,5%.

Окрім того, в законопроекті є нова норма про оподаткування видобутку бурштину рентною платою за ставкою 30%.

Уряд також ініціює звільнення від оподаткування сум коштів, наданих платникові податків міжнародною фінансовою організацією на енергоефективність і енергозбереження, і сум, пробачених (анульованих) кредитором за кредитами в іноземній валюті, отриманих на придбання єдиного житла (іпотечні кредити).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Швеції почалися військові навчання НАТО, під час яких відпрацьовують перекидання американських підрозділів у Скандинавію

У Запоріжжі затримано адвоката за підозрою у збуті наркотичних засобів у місця позбавлення волі

Кулеба обговорив із Сікорським позитивну динаміку в українсько-польських відносинах

У Запорізькій області чиновникам Держспоживслужби, які організували побори місцевих фермерів, загрожує до 10 років в'язниці

В окупованому Бердянську ввечері прогримів вибух і почалася пожежа

Представники української культури важливі в поширенні у світі ідеї підтримки Глобального саміту миру

Кількість постраждалих у Дергачах зросла до 9 осіб

Житель села на Харківщині загинув унаслідок ворожого обстрілу - прокуратура

У результаті обстрілу Мемрика Донецької області загинуло двоє людей, зокрема дитина

НАТО виступило із заявою, засудивши гібридну діяльність РФ і запевнивши, що це не завадить і далі підтримувати Україну

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА