23:10 22.12.2015

Поліція розслідує заволодіння екс-власником банку "Надра" держкоштами на суму 10,4 млрд грн

3 хв читати
Поліція розслідує заволодіння екс-власником банку "Надра" держкоштами на суму 10,4 млрд грн

Національна поліція України розслідує заволодіння державними коштами у розмірі 10,4 млрд грн колишнім керівництвом та екс-власниками банку "Надра", повідомляється в ухвалі Печерського районного суду м. Києва від 16 грудня 2015 року, оприлюдненій в Єдиному реєстрі судових рішень.

"Головним слідчим управлінням Національної поліції України розпочато досудове розслідування в кримінальному провадженні (...) за фактом вчинення колишніми службовими особами, спільно з власниками та керівниками ПАТ "Комерційний банк "Надра" та іншими особами заволодіння державними коштами Національного банку України в особливо великому розмірі, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України", - йдеться в документі.

Згідно з ухвалою суду, встановлено, що в 2008-2014 роках службові особи банку "Надра", "діючи за попередньою змовою з іншими особами, здійснили заволодіння чужим майном в особливо великому розмірі, а саме коштами, отриманими згідно з постановами Національного банку України, наданими як рефінансування на загальну суму 10,4 млрд грн, чим спричинили збитки державі на зазначену суму".

Суд задовольнив клопотання слідчих Нацполіції, які просили про доступ до документів, пов'язаних з отриманням рефінансування, подальшого використання коштів, повернення. Також слідчі хотіли отримати накази про призначення, функціональні обов'язки, посадові інструкції посадових осіб фінустанови, що виконували програму рефінансування.

Раніше міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков в інтерв'ю виданню "Дзеркало тижня" повідомив, що поліція розслідує два кримінальні провадження, безпосередньо пов'язані з Д.Фірташем. "Зараз йдеться ще і про банк "Надра", де є особисто ним підписана і не виконана гарантія на мільярди гривень. Гроші, як ви знаєте, з цього банку були виведені, величезна кількість людей по всій країні постраждала, і бюджет отримав величезну пробоїну. Тому ми дуже серйозно ставимося до цього провадження", - повідомив А.Аваков.

Як повідомлялося, українського бізнесмена, голову ради групи компаній Group DF Д.Фірташ було заарештовано в Австрії 12 березня 2014 року за запитом влади США. Земельний суд Відня у кримінальних справах обрав йому запобіжний захід у вигляді екстрадиційного арешту, але погодився звільнити його під заставу в EUR125 млн і зобов'язання не покидати Австрію. 30 квітня 2015 року цей самий суд відхилив запит Мін’юсту США про екстрадицію Д.Фірташа до цієї країни.

Бізнесмен після закінчення судового процесу щодо його екстрадиції до США заявив журналістам у Відні про наміри повернутися в Україну і, за його словами, чекав для цього завершення всіх необхідних процедур.

Міністр внутрішніх справ А.Аваков наприкінці травня повідомив, що МВС направило Д.Фірташу повістку на допит і проведення слідчих дій у зв'язку з розслідуванням кримінальної справи за фактом корупційних схем групи компаній Ostchem та розкрадання державного майна України.

Наприкінці листопада А.Аваков також заявив, що Д.Фірташа буде затримано у разі його повернення в Україну у зв'язку з відповідним зверненням Міністерства юстиції США.

Після цього Д.Фірташ, який з весни 2014 року відсутній в Україні через судові розгляди в Австрії, вирішив відкласти повернення, анонсоване раніше на 2 грудня для участі в з'їзді Федерації роботодавців України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Велика Британія виділила майже 150 млн фунтів стерлінгів на зміцнення енергетичного сектора України

Прем'єр Польщі закликав фермерів припинити блокування українського кордону

Після знищення російського Ту-22М3 другий літак був змушений розвернутися - ГУР МО

Серед загиблих у Синельниковому - троє дітей від 6 до 14 років, повідомили в ОВА

У Херсоні внаслідок обстрілу виникла пожежа, є постраждалий

Процедуру ввезення гумдопомоги для потреб муніципалітетів та її використання необхідно спростити - мер Тростянця

Кількість загиблих на Дніпропетровщині збільшилася до дев'яти: у лікарні померла поранена дитина

ГУР: Російський Ту-22МЗ збито тими самими засобами, якими раніше було уражено А-50

Суд заборонив діяльність проросійської партії "Соціал-патріотична асамблея слов'ян" - СБУ

Росіяни 18 разів обстріляли Донеччину, є загиблі - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА