17:04 23.12.2015

Суд перешкоджає початку процедури заочного засудження екс-глави Нацбанку Арбузова

3 хв читати

У Генеральній прокуратурі України заявляють про перешкоджання з боку суду початку процедури заочного засудження екс-глави Національного банку України Сергія Арбузова, а також про зловживання адвокатів С. Арбузова своїми правами та спроби тиску на слідчі органи.

У середу на брифінгу в Києві прокурор Генеральної прокуратури України Владислав Куценко нагадав, що Генпрокуратура ще в травні цього року звернулася з клопотанням до Печерського районного суду столиці про ухвалення рішення у процедурі заочного засудження С. Арбузова, проте до цього моменту це клопотання не задоволено. "На сьогоднішній день суд не прийняв рішення щодо задоволення нашого клопотання, і ми не можемо почати безпосередньо заочний процес С. Арбузова",- сказав він.

В. Куценко нагадав, що аналогічне клопотання є щодо екс-міністра охорони здоров'я Раїси Богатирьової, екс-заступника міністра доходів і зборів Андрія Ігнатова, екс-президента Віктора Януковича, і щодо цих людей процедуру заочного засудження розпочато. Водночас суди не задовольнили клопотання прокуратури щодо С. Арбузова, а також екс-міністра доходів і зборів Олександра Клименка.

"Дії суду викликають у нас досить багато питань. Ми вже неодноразово зверталися з листами до керівництва Печерського районного суду щодо прискорення розгляду нашого клопотання", - заявив він.

Що стосується позиції сторони захисту, то, за словами В. Куценка, на думку слідства, захист "зловживає своїми процесуальними правами". "Практично вони займаються тим, що постійно заявляють відводи суддям, перенесення розгляду справи", - зазначив він.

Зокрема, за словами В. Куценка, останнім заявлене клопотання захисту про відвід судді суд розглядає вже три місяці і досі не прийняв рішення. У зв'язку з цим, як пояснив В. Куценко, і відбувається затримка початку заочного засудження С. Арбузова.

Прокурор також повідомив, що дійсно до Генпрокуратури надійшов лист з вимогою припинення політичного переслідування С. Арбузова і лист нібито від представника МЗС Німеччини. У цьому контексті В. Куценко поінформував, що Генпрокуратура розпочала вивчати лист і звернула увагу на те, що в ньому немає підпису, також містяться орфографічні помилки і викликає сумнів форма цього листа. Генпрокуратура звернулася до посольства Німеччини щодо того, чи є цей лист офіційним, на що отримали відповідь, що "на думку посольства Німеччини, цей лист не відповідає дійсності".

"Тому, враховуючи прес-конференції, які проводять представники захисту С. Арбузова, надходження таких листів, перекручення інформації про досудове слідство, ми вважаємо, що це спроба тиску на Генеральну прокуратуру України, а також спроба ввести в оману наше українське суспільство про нібито рахунки підприємств, до яких має відношення С. Арбузов, заарештованих в Литві", - заявив В. Куценко.

При цьому прокурор категорично заявив про існування кримінального провадження щодо С. Арбузова з ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем). "Це кримінальне провадження ніхто не закривав, розслідування за ним триває", - сказав він.

Що стосується рахунків, то, за словами В. Куценка, під час досудового розслідування Генпрокуратура встановила, що на території Литви в банківських установах відкриті рахунки підприємств, до яких має безпосереднє відношення С. Арбузов. "У рамках досудового розслідування звернулися до Печерського районного суду... І для того, щоб зберегти кошти, які можуть бути конфісковані в разі доведення провини Арбузова, Печерський райсуд за клопотанням Генпрокуратури заарештував відповідні рахунки", - сказав В. Куценко.

При цьому він звернув увагу, що не йдеться про кошти, які нібито отримані злочинним шляхом. "Йдеться про арешти, які можуть бути використані як конфіскація майна після того, як провину Арбузова буде доведено", - пояснив прокурор.

Він продовжив, що рішення Печерського районного суду було направлено в Литву, перевірено литовськими судами і там акцептовано, "і аналогічне рішення прийняли безпосередньо судові органи Литви за цими рахунками".

Відповідаючи на запитання про те, чи відомо слідству, де наразі перебуває С. Арбузов, В. Куценко сказав: "Це питання зараз вивчає Інтерпол у рамках міжнародного співробітництва. Невідомо. Але все вказує на те, що наші східні партнери люблять ховати від суду наших злочинців".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти в суботу ввечері тричі обстріляли Очаків - ОВА

Сили оборони ліквідували 23 із 24 ворожих ударних дронів

Зеленський у Великодньому зверненні: Ми віримо, що у Бога на плечі - шеврон з українським прапором

Унаслідок ворожої атаки дронів на Харків постраждали п'ятеро дорослих і восьмирічна дитина

У результаті російських обстрілів у Херсонській області за добу поранено одного жителя, пошкоджено дві багатоповерхівки, навчальний заклад

Російські війська за добу понад 340 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

Сили Оборони за добу ліквідували 860 окупантів, два засоби ППО та один літак противника

РФ вночі атакувала "шахедами" Дніпропетровську область, пошкоджено багатоповерхівку, виникли пожежі

Ворожі БПЛА вночі було збито в Харківській, Херсонській та Дніпропетровській областях

Сили оборони за добу завдали авіаударів по семи районах розташування противника, засобами ППО знищено одну ракету Х-59/69

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА