16:23 24.12.2015

Головною метою реформи адвокатури в Україні є створення єдиної юридичної професії – Філатов

2 хв читати
Головною метою реформи адвокатури в Україні є створення єдиної юридичної професії –  Філатов

Створення єдиної юридичної професії та підвищення якості правосуддя є основною метою реформи адвокатури в Україні, заявляє заступник голови Адміністрації президента і координатор Ради з питань судової реформи Олексій Філатов.

"Головною метою реформи адвокатури є створення єдиної самоврядної юридичної професії та підвищення якості правосуддя в цілому шляхом впровадження єдиних професійних та етичних стандартів, єдиних стандартів відповідальності, ефективне забезпечення прав і гарантій адвоката", - заявив О.Філатов під час круглого столу "Ключові питання реформи адвокатури: пропозиції робочої групи Ради з питань судової реформи" у четвер у Києві.

Як повідомляється на офіційному сайті президента України, серед основних питань, які обговорювали експерти під час круглого столу, - доступ до професії, виключне право адвоката на представництво інтересів інших осіб у суді, права, гарантії та відповідальність адвоката, а також питання адвокатського самоврядування та фінансування.

Згідно з пропозиціями робочої групи, для доступу до професії необхідно буде мати другий (магістерський) рівень юридичної освіти і щонайменше два роки стажу роботи. При цьому з 1 січня 2018 року буде зараховуватися не будь юридичний стаж, а лише робота на посаді помічника адвоката або помічника судді. На перехідний період для практикуючих юристів, які не мають свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю, доступ до професії буде спрощено. Пропозиції також передбачають скасування стажування та зменшення плати за складання адвокатського іспиту.

У рамках реформи планується розширити професійні права адвоката: мати ідентифікований доступ до всіх державних реєстрів, зокрема ЄРДР та автоматизованої системи документообігу суду; безперешкодний доступ до приміщень судів, прокуратури, поліції, де перебуває його клієнт; участь у будь-яких слідчих чи процесуальних діях, участь в яких бере клієнт адвоката, а також право не розкривати адвокатську таємницю навіть за наявності дозволу клієнта.

Водночас розширення прав і гарантій буде збалансовано відповідальністю адвоката. Згідно з пропозиціями робочої групи, відповідальність у вигляді позбавлення права на заняття адвокатською діяльністю може бути застосовано в разі представництва без відповідних повноважень, неодноразового зловживання правом доступу до реєстрів тощо.

Також під час реформування адвокатського самоврядування пропонується удосконалити норми щодо формування та діяльності органів адвокатського самоврядування, закріпити на рівні закону прозорі правила використання засобів адвокатського самоврядування.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни обстрілюють Херсон із лівого берега

Україні потрібно більше снарядів і ППО - Умєров у розмові з главою Пентагону

У Білому домі вважають за необхідне розгляд питання про допомогу Ізраїлю та Україні в Палаті представників цього тижня

Стефанчук: Україна розраховує, що завдяки мандату комісара Ради Європи будуть захищені права українців, які постраждали внаслідок російської агресії

РНБО розгляне загрози безпеці у зв'язку з роботою онлайн-казино - Зеленський

Україна запросить скликання засідання Ради "Україна - НАТО" щодо захисту неба та постачання озброєння - Зеленський

Українська авіація завдала ударів по п’яти районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали двох ракетних і 43 авіаційних ударів по території України

На лінії фронту за добу відбулося 50 бойових зіткнень

ПАРЄ закликала використати заморожені активи РФ для відновлення України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА