16:50 24.12.2015

Центр контролю за соцзахворюваннями заявляє про необхідність надання пільгових цін на антиретровірусні препарати через брак коштів

3 хв читати
Центр контролю за соцзахворюваннями заявляє про необхідність надання пільгових цін на антиретровірусні препарати через брак коштів

Державна установа "Український центр контролю за соціально небезпечними захворюваннями Міністерства охорони здоров'я України" повідомляє про необхідність проведення переговорів з виробниками антиретровірусних препаратів (АРВП) з метою надання пільгових цін у рамках угоди про закупівлю з Дитячим Фондом ООН (ЮНІСЕФ) через обмежений обсяг фінансування на проведення централізованих закупівель АРВП на 2015 рік.

Як повідомляється на сайті держустанови, загальна сума фактично виділеного бюджету на закупівлю АРВП на 2015 рік становить 253,8 млн грн.

МОЗ зазначає, що українські пацієнти забезпечені антиретровірусними препаратами до кінця березня 2016 року. МОЗ нагадало, що через невиконання договірних зобов'язань перед МОЗ постачальник ТОВ "Вектор-Фарма" в Україну не поставив у повному обсязі препарат "Ефавіренз" і тільки обсягом 20% від заявленої потреби поставлено препарат "Зидовудин/Ламівудин".

З метою недопущення переривання антиретровірусної терапії для всіх ВІЛ-інфікованих пацієнтів, які отримують лікування коштом держбюджету, на запит МОЗ у другій половині 2015 року було додатково закуплено препарати шляхом використання заощаджених коштів попередніх грантів 2013-2014 роки, наданих Глобальним фондом для боротьби із СНІДОМ, туберкульозом і малярією (ГФ) у розмірі $4,4 млн.

Крім того, в жовтні 2015 року МОЗ звернулося до ГФ з проханням використовувати засоби ГФ у рамках поточного гранту для здійснення закупівлі п'ятимісячного обсягу препаратів "Зидовудин/Ламівудин" та "Ефавіренз", які не завезли в Україну через порушення постачальником договірних зобов'язань. Цей запит було погоджено, і в листопаді 2015 року регіони України отримали необхідні ліки.

За даними Центру, загалом в Україні станом на 1 листопада 2015 року антиретровірусну терапію отримують 67,033 тис. пацієнтів, зокрема 46,629 тис. осіб - коштом держбюджету, 18,5 тис. осіб - коштом ГФ, в установах пенітенціарної служби лікування отримують 1904 особи також коштом ГФ (дані з АРК виключені, по Луганській і Донецькій областях враховано дані тільки на підконтрольних Україні територіях).

На 2014 рік коштом держбюджету було закуплено АРВП на суму близько 214 млн грн. Відповідно до заявки регіонів на 2014 рік було поставлено 73,91% від заявленої потреби АРВП.

Як повідомлялося, в жовтні 2015 року МОЗ України і Дитячий Фонд ООН (ЮНІСЕФ) підписали меморандум про надання послуг із закупівлі лікарських засобів і виробів медичного призначення (ВМП). За даними Українського центру контролю за соціально небезпечними захворюваннями МОЗ, в грудні 2015 року МОЗ і ЮНІСЕФ уклали угоду про централізовану закупівлю АРВП на суму 253,8 млн грн, що дає можливість МОЗ до кінця 2015 року здійснити оплату ЮНІСЕФ для проведення тендерних процедур.

Крім того, наприкінці вересня 2015 року Надзвичайний план президента США з боротьби з ВІЛ (PEPFAR) затвердив заявку України на закупівлю ліків і виробів медичного призначення для ВІЛ-інфікованих пацієнтів на суму близько $10,4 млн, яка передбачає закупівлю 18 тис. річних курсів лікування.

Постачання антиретровірусних препаратів і виробів медичного призначення за цією заявкою очікується до кінця 2015 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА