14:09 25.12.2015

Рішення Ради надати право НАБУ самому обирати справи, які розслідувати, врятувало детективів – Ситник

2 хв читати
Рішення Ради надати право НАБУ самому обирати справи, які розслідувати, врятувало детективів – Ситник

Національне антикорупційне бюро поверне до Генпрокуратури 100 кримінальних проваджень, переданих раніше в Бюро, і буде розслідувати лишеті справи, які відкриті детективами НАБУ.

"Вчора був прийнятий закон про порядок передання справ від Генпрокуратури у НАБУ, і це в принципі врятувало Антикорупційне бюро від навали тих справ, які могли передати",- сказав А. Ситник в п'ятницю журналістам у Києві.

Він уточнив, що Генпрокуратура передала до НАБУ 100 справ.

"Якогось системного підходу при передання не було, фактично це справи з сумнівною перспективою, це справи, які роками накопичувалися в Генпрокуратурі. Зараз закон прийнятий і ми ці справи повернемо (до Генпрокуратури – ІФ) і будемо розслідувати провадження, що були внесені безпосередньо детективами",- повідомив А. Ситник.

Він додав: "Я дуже радий, що вчора проголосували цей закон і це питання було врегульовано".

24 грудня Верховна Рада України ухвалила закон "Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу" щодо кримінальних проваджень, які розслідуються слідчими органами прокуратури (№3651-1).

Згідно КПК, детективи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) починають здійснювати досудове розслідування злочинів, передбачених низкою статей Кримінального кодексу, після початку належного функціонування НАБУ.

Як зазначив при поданні законопроекту нардеп Сергій Лещенко, нині існують тисячі кримінальних проваджень, розпочатих не детективами НАБУ, але їз початком їх роботи перехідних до них.

Цим же законом, зазначив С. Лещенко, НАБУ дозволяється забирати собі лише ті справи, які, за їхньою оцінкою, розслідуються неналежно.

У своєму коментарі нардеп Єгор Соболєв закликав колег підтримати цей законопроект, і пояснив свою позицію тим, що в іншому разі детективи НАБУ будуть завалені тисячами безперспективних справ, які скупчилися в прокуратурах.

Ухвалені зміни до КПК передбачають, що слідчі органів прокуратури продовжують здійснювати розпочаті кримінальні провадження до завершення досудового розслідування. При розгляді змін до кодексу автор відповідного закону Андрій Кожем'якін озвучив поправку, що це може тривати не більше двох років.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА