12:44 29.12.2015

Саудівська Аравія скоротила розмір субсидій, підвищила ціни на бензин на 40%

2 хв читати
Саудівська Аравія скоротила розмір субсидій, підвищила ціни на бензин на 40%

Саудівська Аравія скоротила енергетичні субсидії, внаслідок чого ціна на бензин усередині країни збільшилися на 40% - до $0,24 за літр, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Крім того, подорожчали водопостачання й електрика, ціни на які традиційно були на низькому рівні також за рахунок субсидій.

Уряд країни заявив про те, що 2015 рік Саудівська Аравія завершить з рекордним дефіцитом бюджету в 367 млрд ріялів ($97,9 млрд), що становить близько 15% ВВП.

Важливим чинником формування дефіциту стало активне зниження цін на нафту, зазначають експерти.

Король Саудівської Аравії Сальман бен Абдельазіз ас-Сауд у понеділок заявив, що країна шукатиме інших джерел доходу. У 2016 році влада планує зменшити бюджетні витрати приблизно на 10% і продати деякі зарубіжні активи.

Дефіцит держбюджету країни наступного року запланований на рівні 326 млрд ріялів ($87 млрд), або близько 16% ВВП. При цьому очікується скорочення витрат на 13,8% - до 840 млрд ріялів з 975 млрд. Прибутки знизяться до 513,8 млрд ріялів із 608 млрд через зниження вартості нафти.

Новий бюджет - перший, складений при королеві Саудівської Аравії Сальмані бен Абдельазізі ас-Сауді, який став на престол у січні. У економічній раді цього року істотно зросла роль його сина - другого спадкоємця - принца Мухаммеда ібн Салмана ас-Сауда, зазначають експерти.

До бюджету Саудівської Аравії на 2016 рік закладено середньозважену ціну нафти на рівні $29 за барель, за даними аналітиків. Йдеться про вартість кошику п'яти сортів саудівської нафти - від Arab Super Light до Arab Heavy. Бюджет 2015 року, за оцінками експерта, базувався на ціні саудівської нафти в $50 за барель.

Цього року на нафтову виручку припало близько 73% прибутків Саудівської Аравії, за розрахунками міністерства фінансів. При цьому ненафтові прибутки збільшилися на 29% - до 163,5 млрд ріялів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА