19:43 29.12.2015

МЕРТ України пропонує запровадити ввізні мита на імпорт із РФ з 2 січня 2016 р. та заборонити ввезення низки товарів із 10 січня

2 хв читати
МЕРТ України пропонує запровадити ввізні мита на імпорт із РФ з 2 січня 2016 р. та заборонити ввезення низки товарів із 10 січня

Міністерство економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) України у зв'язку з діями Росії розробило разом з іншими органами виконавчої влади пропозиції щодо встановлення санкцій у відповідь: введення з 2 січня 2016 року для російських товарів ставок ввізного мита режиму найбільшого сприяння та з 10 січня 2016 року - заборони ввезення низки з них.

"У відповідь на порушення Російською Федерацією норм міжнародного права щодо заборони ввезення товарів походженням з України та призупинення дії договору про ЗВТ СНД", - йдеться в аргументації цієї пропозиції на сайті міністерства у вівторок.

"З метою захисту національних економічних інтересів та безпеки України, відновлення порушених прав, свобод та законних інтересів громадян України, суспільства та держави, викликаних діями держави-агресора – Російської Федерації, які обмежують реалізацію законних прав та інтересів суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності України, беручи до уваги істотне порушення договору про зону вільної торгівлі від 18 жовтня 2011 року", - додає українське відомство.

Зокрема, МЕРТ пропонує запровадити ембарго на постачання продуктів харчування: м'яса, риби, низки молочних продуктів, плавлених сирів, кави, чаю, харчових сумішей, кондитерських і хлібобулочних виробів, продуктів дитячого харчування, макаронних виробів, соусів; смакових добавок і приправ, пива, спирту, горілки, корму для собак, сигарет із фільтром.

Окрім того, в запропонованому переліку, на відміну від російського, є хлористий калій із вмістом калію, інсектициди, фунгіциди, гербіциди, засоби, що запобігають проростанню паростків, і регулятори зростання рослин, родентициди, оболонки штучні для ковбасних виробів, обладнання для залізниць або трамвайних колій та локомотиви дизель-електричні.

МЕРТ уточнює, що введені Росією обмеження щодо українських товарів почнуть діяти з 1 січня 2016 року.

Як повідомлялося, Верховна Рада ухвалила закон про надання уряду повноважень застосовувати адекватні заходи економічного характеру до держави-агресора 24 грудня, а 29 грудня його підписав президент Петро Порошенко. Закон набуває чинності з дня, що йде за днем його публікації.

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк у вівторок заявив, що Кабмін запровадить контрсанкції стосовно РФ після підписання президентом України змін до закону про ЗЕД. Прем'єр нагадав, що з РФ було проведено 16 раундів переговорів для того, щоб зняти побоювання РФ у зв'язку з набуттям чинності ЗВТ з ЄС, проте вони ні до чого не привели.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

У ніч на суботу на більшій частині України невеликі дощі, у Житомирській і Вінницькій областях можливі заморозки на ґрунті

Роботу "Київтеплоенерго" заблоковано у зв'язку з черговими обшуками правоохоронців – компанія

Заступнику гендиректора "Росатому" повідомлено про підозру в розграбуванні ЧАЕС під час окупації

ДБР установило двох військових, які допомагали втекти підозрюваним у вбивстві поліцейського на Вінниччині

Просування російських військ на захід від Авдіївки пришвидшилося – британська розвідка

ТЧХУ та Мінсоцполітики підписали меморандум про співпрацю у сфері соціальних послуг

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА