15:10 01.01.2016

У п'ятницю почалося членство України в Раді безпеки ООН

2 хв читати
У п'ятницю почалося членство України в Раді безпеки ООН

1 січня 2016 року стартує членство України в Раді безпеки ООН, нагадує президент України Петро Порошенко.

"Сьогодні починається членство України в РБ ООН. Ми знаємо ціну миру і справедливості!", - написав П.Порошенко у своєму Twitter в п'ятницю.

Як повідомлялося, 15 жовтня 2015 року держави-члени ООН на таємному голосування обрали Україну одним з 10 непостійних членів Ради безпеки ООН терміном на два роки - 2016-2017 рр. За таке рішення проголосували 177 країн за 129 необхідних.

Згідно зі Статутом ООН, Рада безпеки несе головну відповідальність за підтримку міжнародного миру і безпеки. Рада Безпеки складається з 15 членів ООН. Кожен член Радбезу має один голос. Члени ООН погоджуються, відповідно до чинного статуту, підпорядковуватися рішенням Ради безпеки та виконувати їх.

Рада безпеки ООН відіграє провідну роль у визначенні наявності загрози миру або акту агресії. Вона закликає сторони в спорі врегулювати його мирним шляхом і рекомендує методи врегулювання або умови врегулювання. В деяких випадках Радбез може вдаватися до санкцій або навіть санкціонувати застосування сили з метою підтримання або відновлення міжнародного миру та безпеки.

Крім того, Радбез виносить Генеральній Асамблеї рекомендації щодо призначення нового Генерального секретаря ООН і прийому нових членів до складу ООН. Генеральна Асамблея та Рада безпеки обирають суддів Міжнародного суду.

Рада безпеки ООН складається з 15 членів: п'яти постійних (Китай, Російська Федерація, Сполучене Королівство, Сполучені Штати та Франція) і десяти непостійних членів, яких обирають на дворічний термін.

Кожен член Ради по черзі головує в ній протягом одного місяця, причому вибір головуючих у Раді держав-членів здійснюється в англійському алфавітному порядку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У прикордонних районах Чернігівської, Сумської та Харківської областей за добу зафіксовано 14 обстрілів із боку РФ

На Харківщині в результаті ворожих обстрілів пошкоджено ліцей, селищну раду, житлові будинки, інформації про постраждалих немає

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 14 вибухів

Асоціації АПК заявляють про підтримку міністра і просять ВАКС врахувати цей факт у слуханні про його арешт і заставу

Унаслідок обстрілів у Херсонській області троє людей отримали поранення

Зранку на Черкащині ППО знищила "швидкісну повітряну ціль", пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, постраждали шестеро людей

У результаті нічних обстрілів у Нікопольському районі пошкоджено газогін, приватні будинки та лінії електропередачі

ЗС України за добу ліквідували 1040 окупантів

За добу окупанти 256 разів обстріляли Запорізьку область, є руйнування

У Середземному морі перебувають два ворожі ракетоносці із залпом до 12 ракет

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА