16:03 04.01.2016

Дії Росії мають деструктивний для придністровського врегулювання характер

2 хв читати
Дії Росії мають деструктивний для придністровського врегулювання характер

Заява заступника глави МЗС РФ Григорія Карасіна про ситуацію навколо переговорів щодо придністровського врегулювання і позиції української сторони свідчить про продовження грубого втручання Росії у справи суверенних держав та використання проти них військово-політичного тиску, вважає народний депутат України Ірина Фріз (фракція "Блок Петра Порошенко").

"Твердження Кремлівського МЗС про можливості посилення напруження через організацію Україною спільного з Молдовою митно-прикордонного контролю з ПМР не може розглядатися інакше, як чергові ознаки з боку РФ про тиск і дії з дестабілізації ситуації в регіоні, можливі провокації з боку російських силових структур та агентурної мережі на прикордонній лінії", - написала І. Фріз на своїй сторінці у Facebook.

Позиція РФ, вважає український парламентарій, "завжди була незмінно деструктивною і такою, що завдає удару по інтересам мешканців ПМР". "Вона обмежує можливість розвитку Тирасполя у складі Молдови, забезпечення сталого економічного та соціального розвитку населення цього регіону". – написала І. Фріз.

Народний депутат висловила переконання, що офіційний Тирасполь має продемонструвати більше зусиль зі встановлення діалогу з Кишиневом, і продовжувати переговори з ЄС для створення та імплементації нової дорожньої карти, що передбачає зближення з Молдовою і ПМР виведення з її території російського військового контингенту.

Як повідомлялося, 2 січня заступник голови МЗС РФ Григорій Карасін заявив, що в Москві занепокоєні відсутністю прогресу в рамках переговорів щодо придністровського врегулюванню, а позиція української влади в цьому питанні негативно позначається на ситуації в регіоні.

Він звинуватив Київ у відході від "неупередженого посередництва у діалозі між Кишиневом і Тирасполем", "залякуванні світової громадськості військовою загрозою, що нібито надходить від Придністров'я, відвертому економічному та транспортному "задушенні" лівобережжя Дністра". "Це тиск серйозно посилив і без того складну соціально-економічну ситуацію в Придністров'ї", - зазначив російський дипломат.

На думку Р. Карасіна, напруженість може посилитися "з реалізацією планів Молдови та України щодо організації спільного митно-прикордонного контролю стосовно Придністров'я". "Це, зокрема, означає, що з 1 січня 2016 року рішенням української та молдовської сторін буде змінено схему проходження вантажів, що ввозяться до Придністров'ї. За оцінкою Тирасполя, додаткове податкове навантаження на придністровські підприємства перевищить чотири мільйони доларів", - сказав заступник глави МЗС РФ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА