18:49 06.01.2016

Судова реформа має відповідати європейським стандартам, а не супроводжуватися піар-акціями в соцмережах

3 хв читати
Судова реформа має відповідати європейським стандартам, а не супроводжуватися піар-акціями в соцмережах

У Раді суддів України переконані, що реформування судової системи в країні має відбуватися відповідно до європейських стандартів, а ідея з тримісячною перервою в діяльності судів може призвести до масового порушення прав людини.

"Рада суддів України, як і весь суддівський корпус, категорично проти будь-яких спроб розхитування системи правосуддя, можливого втягування суддів у політичну боротьбу. (...) Судді поділяють думку суспільства щодо реформування судової системи та сподіваються, що її проведення буде відповідати всім європейським стандартам", - йдеться у заяві Ради суддів України, поширеній прес-центром судової влади в середу.

У заяві наголошується, що до проведення реформи судової системи залучені провідні українські та міжнародні експерти, науковці, а реформа правосуддя не може відбутися за принципом "взять всё, да и поделить".

У Раді суддів нагадали, що в останніх висновках Європейська комісія за демократію через право (Венеціанська комісія) зазначила: звільнення всіх суддів, крім виключних випадків, таких як зміна конституційного ладу, не відповідає європейським стандартам та принципу верховенства права.

Крім того, переконані в суддівському корпусі, припинення діяльності всіх судів у країні призведе "до масового порушення прав людини в Україні, і тримісячним терміном це не обмежиться, враховуючи закріплені в Конституції та законодавстві України процедури призначення суддів на посади".

Прикладом цього є ситуація в окремих судах у зв'язку з відсутністю суддів, що мають право здійснювати правосуддя, - йдеться про Магдалинівський районний суд Дніпропетровської області (населення - близько 30 тис. людей) та Брусилівський районний суд Житомирської області (близько 15 тис. людей).

Окрім цього, зазначають у Раді суддів, нині необраними залишаються понад 500 суддів, які пройшли всі визначені законодавством процедури і до більшості з яких немає обґрунтованих претензій.

"Зважаючи на викладене, Рада суддів України закликає всіх представників влади, політиків не розхитувати ситуацію в державі шляхом проведення сумнівних піар-акцій у соціальних мережах, а в межах своїх повноважень долучитися до процесів побудови вільної, демократичної і правової України", - наголошується у заяві.

Раніше міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков озвучив ініціативу щодо радикальної судової реформи - формування судів протягом трьох місяців, при цьому в цей період наявні суди працювати не повинні.

"Вважаю, що необхідно повернутися до радикального проекту, на якому наполягав свого часу "Народний фронт", але не отримав тоді підтримки. Тоді йшлося про повну (!) заміну суддівського корпусу. Повне перезавантаження - з новим набором, професійним конкурсом і реальною зовнішньою атестацією нинішнього суддівського корпусу. Пропонувалося вибудовувати нові суди паралельно, доки старі працюватимуть. Я ж прибічник ще жорсткішого процесу", - написав глава МВС на сторінці у Facebook 4 січня.

Він пояснив свою ідею: "Усі зрозуміють і погодяться, якщо в країні не функціонуватиме судове правосуддя протягом трьох місяців формування нових судів! Якщо люди розумітимуть, що відбувається процес реальних змін та очищення, - погодяться потерпіти! Прийняти всі необхідні законодавчі акти на перехідний період - від продовження процесуальних термінів до порядку розгляду справ і - амба - локаут! - перезавантаження на три місяці. Усі пішли на конкурс - прийде новий суд!".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Шольц: Сподіваємося, що ще шість систем "Patriot" буде знайдено для України від НАТО

Зеленський зустрівся з українською єврейською громадою напередодні свята Песах

Мінкультури розробило порядок визначення меж історичних ареалів у населених пунктах

Росіяни обстріляли Нікопольський район, пошкоджено інфраструктурний об'єкт - голова ОВА

Україна продовжує виступати за створення окремого міжнародного трибуналу, який мав би мандат на подолання імунітету лідерів країни-агресора - Мудра

Росіяни за 2023 рік використовували на виробництвах західні верстати та їхні запчастини на $355 млн - Єрмак

Затримано громадянина Польщі, який пропонував російським спецслужбам замах на президента України

З окупації вдалося повернути двох підлітків, позбавлених батьківського піклування, - Херсонська ОВА

Засідання Ради Україна-НАТО відбудеться 19 квітня у віртуальному форматі

Очільника "Російської громади Полтавщини" засуджено до 15 років в'язниці

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА