20:11 06.01.2016

Загальний фонд держбюджету-2015 перевиконано за доходами на 2,4% - Пинзеник

2 хв читати
Загальний фонд держбюджету-2015 перевиконано за доходами на 2,4% - Пинзеник

Доходи загального фонду державного бюджету України в 2015 році збільшилися на 12 млрд грн, або 2,4% перевищили плановий показник, і становили 503,8 млрд грн.

Такі оперативні дані навів екс-міністр фінансів, народний депутат від коаліційної фракції "Блок Петра Порошенка" Віктор Пинзеник.

"Головний внесок у таке виконання зробила інфляція, що за підсумками 11 місяців майже в чотири рази перевищила показник, врахованих при розробці проекту бюджету на 2015 рік", - прокоментував він такі результати на своїй сторінці у Facebook.

На думку екс-глави Мінфіну, показник доходів треба також "очистити" від 8,8 млрд грн, отриманих від продажу 3G-ліцензій, що виводить на реальну суму перевиконання плану доходів у 3,2 млрд грн.

Відзначивши як позитив виконання дохідної частини, В.Пинзеник водночас піддав критиці пікові видатки в грудні, про що свідчить падіння залишків на єдиному казначейському рахунку (ЄКР) за минулий місяць на 40 млрд грн - до 9 млрд грн.

"Таке різке зниження рахунку є наслідком слабкої бюджетної культури чи скоріше її відсутності", - вважає екс-міністр, нагадуючи, що за підсумками січня-листопада-2015 держбюджет за доходами був виконаний на 90,3%, за видатками - на 80,4%.

Народний депутат додав, що така висока бюджетна активність у грудні також негативно впливає на монетарну ситуацію і пов'язані з нею параметри.

Державна казначейська служба в середу повідомила, що на підставі платіжних доручень розпорядників і одержувачів бюджетних коштів та інших клієнтів у грудні 2015 року вона здійснила з ЄКР платежі на загальну суму 151,0 млрд грн, зокрема, понад 86 млрд грн видатків державного і місцевих бюджетів, 9,5 млрд грн відшкодування ПДВ, а також 36 млрд грн платежів Пенсійного фонду, з яких 14 млрд грн - для виплат пенсій у січні 2016 року.

Окрім цього, в грудні було здійснено планові платежі з обслуговування та погашення державного і місцевих боргів та бюджетні платежі за державними гарантіями на загальну суму 15,8 млрд грн.

Як повідомлялося, доходи загального фонду держбюджету-2016 визначено в 562,81 млрд грн, що на 71,04 млрд грн, або 14,4%, перевищує доходи держбюджету-2015, видатки - в 633,51 млрд грн (+79 млрд грн, або 14,2%).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ХАМАС заявив про згоду на запропоновану Єгиптом і Катаром угоду про припинення вогню в Секторі Гази

Саміт миру покаже, хто дійсно виступає за рівноправність у світі

Зеленський заслухав доповідь Сирського за підсумками його поїздки на передову

Генштаб ЗС України: Російські війська за добу завдали двох ракетних і 69 авіаційних ударів, здійснили 52 обстріли з РСЗВ

Генштаб ЗС України: Українська авіація за добу завдала 11 ударів по локаціях військ РФ

Генштаб ЗС України: За добу відбулося 87 бойових зіткнень, на авдіївському напрямку відбито 22 атаки ворога

Сили оборони України не підривали міст через канал Сіверський Донець-Донбас

Армія РФ завдала авіаудару по Костянтинівці, поранено чотирьох людей

Зеленський вручив нагороди воїнам-піхотинцям

Унаслідок обстрілу дронами-камікадзе в Нікополі пошкоджена лінія електропередач, люди не постраждали - Дніпропетровська ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА