11:56 11.01.2016

Гаазький суд чекає до березня реакції сторін на позов Коломойського до РФ стосовно аеропорту "Бельбек"

3 хв читати
Гаазький суд чекає до березня реакції сторін на позов Коломойського до РФ стосовно аеропорту "Бельбек"

Постійний третейський суд Гааги до 29 лютого 2016 року чекає реакції сторін у судовому розгляді на позов українського бізнесмена Ігоря Коломойського і ТОВ "Аеропорт Бельбек" (АРК) до Російської Федерації.

Згідно з прес-релізом суду, арбітражний розгляд ЮНСІТРАЛ (Комісія ООН з права міжнародної торгівлі - ІФ) здійснюється на підставі російсько-українського двостороннього інвестиційного договору.

"Аеропорт Бельбек" та І.Коломойський 9 січня 2015 року ініціювали арбітражний розгляд проти РФ на підставі угоди між урядами України та РФ із заохочення та взаємного захисту інвестицій від 27 листопада 1998 року відповідно до регламенту ЮНСІТРАЛ.

"У повідомленні про арбітраж позивачі заявили, що РФ порушила свої зобов'язання, що випливають із цієї міжурядової угоди, шляхом вживання від початку лютого 2014 року заходів, які позбавили позивачів прав власності, договірних та інших прав щодо експлуатації пасажирського терміналу для комерційних перельотів міжнародного аеропорту "Бельбек" у Криму", - зазначено в прес-релізі.

Проте РФ у листах від 16 червня 2015 року і 1 липня 2015 року заявила, що вказаний міжурядовий договір не може бути підставою для формування арбітражу з метою врегулювання спору з позивачами, і не визнає юрисдикцію міжнародного арбітражу при постійному третейському суді.

Пізніше, 6 липня 2015 року, склад арбітражу повідомив сторони про те, що вважає кореспонденцію РФ запереченням з приводу юрисдикції складу арбітражу і допустимості вимог позивачів. ТОВ "Аеропорт Бельбек" та І.Коломойський 30 червня 2015 року подали нову позовну заяву.

Між тим відповідач не надав заперечення щодо позову до 30 вересня 2015 року - терміну, встановленого в процесуальних правилах.

Склад арбітражу 30 жовтня 2015 року ухвалив продовжити розгляд попри ненадання відповідачем заперечень щодо позову.

"Давши сторонам можливість бути почутими, 30 листопада 2015 року склад арбітражу вирішив розглянути справу на основі роздвоєного розгляду й адресувати питання юрисдикції та допустимості в попередній процедурі. Змінений процесуальний розклад повідомили сторонам і, арбітраж спрямував низку запитань сторонам 18 грудня 2015 року. Відповіді на запитання мають бути надані до 29 лютого 2016 року. Дати слухань для попередньої процедури ще не встановлено", - зазначено в прес-релізі суду.

Згідно з даними видання Deutsche Welle, в позові І.Коломойський стверджує, що у нього була угода до 2020 року на управління пасажирським терміналом аеропорту "Бельбек" у Севастополі, націоналізованим після анексії Криму Росією. Тепер він вимагає від РФ компенсації втрат у вигляді можливого доходу від терміналу. Йдеться про суму в $15 млн.

Раніше, у вересні 2014 року, повідомлялося, що І.Коломойський не має наміру відстоювати права на майно в Криму та Росії, а має намір подавати позов до Гаазького трибуналу на відшкодування матеріальних збитків у розмірі $2 млрд.

"Я підготував один позов з приводу аеропорту "Бельбек". Там я брав участь в акціонерному капіталі. І коли його конфіскували, я написав листа Дмитру Анатолійовичу Медведєву - така юридична процедура. Впродовж шести місяців він має повідомити про готовність відшкодувати мої збитки", - зазначив тоді І.Коломойський.

У липні 2014 року Третейський суд у Гаазі задовольнив позов колишніх акціонерів ПК "ЮКОС", поданий 2005 року, та зобов'язав Росію виплатити $50 млрд.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА