13:01 12.01.2016

Суд визнав мера Дебальцевого Проценка невинним в організації незаконного референдуму щодо "ДНР"

3 хв читати
Суд визнав мера Дебальцевого Проценка невинним в організації незаконного референдуму щодо "ДНР"

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області визнав невинним Дебальцевського міського голову Володимира Проценка в організації незаконного референдуму про створення так званої "ДНР" 11 травня 2014 року.

Згідно з вироком суду, оприлюдненому в Єдиному держреєстрі судових рішень від 22 грудня, суд встановив, що протягом березня-травня 2014 року на території Донецької області була створена терористична організація під назвою "Донецька народна республіка", що займалася здійсненням актів тероризму, залякуванням населення, вбивством громадян, захоплення адміністративних будівель органів державної влади та місцевого самоврядування, що призвело до дестабілізації суспільно-політичної ситуації в державі. Основною метою діяльності зазначеної терористичної організації було зміна меж території України і створення незаконного державного утворення "ДНР".

"Головуючи на 74 позачерговій сесії Дебальцівської міської ради VI скликання виніс на розгляд сесії питання про виділення приміщень для проведення в м. Дебальцеве Донецької області так званого референдуму 11 травня 2014 року про надання статусу державної незалежності самопроголошеної "Донецької народної республіки". Реалізуючи свій злочинний умисел, спрямований на зміну меж території і державного кордону України, В. Проценко виступив на засіданні зазначеної сесії Дебальцівської міської ради 5 травня 2014 року із закликами щодо зміни меж території та державного кордону України шляхом проведення референдуму", - зазначено у вироку.

Згідно з висновком експерта СБУ від 16 лютого 2015 року, у стенограмі 74 позачергової сесії Дебальцівської міськради у промові міського голови Дебальцеве містяться публічні заклики проголосувати за винесення на розгляд сесії питання "Про проведення голосування 11 числа"; "Про референдум, про плебісцит, соціальне опитування, про референдум 11 числа"; розглянути питання про надання приміщення комунальної власності для голосування на референдумі, а також кімнати для роботи виборчої комісії, проголосувати за рекомендацію "керівників залізничних підприємств" надати приміщення для голосування; проголосувати за надання оргвідділу та загального відділу приміщення для роботи.

У документі зазначено, що після підписання мером Дебальцевого рішення Дебальцівської міської ради про проведення так званого референдуму 11 травня 2014 року, це рішення було опубліковано на офіційному сайті Дебальцівської міської ради за Інтернеті.

У свою чергу, згідно з документом, обвинувачений В. Проценко свою провину не визнав, та пояснив, що 5 травня 2014 року вранці, біля будівлі виконавчого комітету зібралося близько 400 громадян, які не пропускали працівників виконкому на роботу, вимагали проведення сесії, погрожуючи захопленням виконкому та інших адмінбудівель, про що він повідомив обладміністрацію та СБУ.

"Потім на двох КАМАЗах приїхали озброєні люди, як з'ясувалося пізніше з організації "Оплот". Виконком був оточений озброєними людьми, які вимагали проведення сесії. До нього підійшли представники ініціативної групи, які вимагали скликати сесію, але не повідомили, з яких питань. Оргвідділ викликав депутатів на сесію, на яку було винесено питання про соціально-політичну ситуацію. У сесійній залі його супроводжували озброєні люди. Він відкрив сесію, після чого виступив В’юков від депутатського корпусу Партії регіонів і запропонував внести до порядку денного питання про виділення приміщень для плебісциту. Голосуванням депутатського корпусу це питання було внесено до порядку денного сесії, а потім проголосовано і прийнято відповідне рішення", - зазначено у вироку суду.

За словами В. Проценка, сам текст рішення сесії міськради він не готував і не підписував, печатка також зберігалася не в нього.

У результаті суд постановив визнати В. Проценка невинним у пред'явленому обвинуваченні у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 110 Кримінального кодексу України (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України представником влади) і виправдати за відсутністю в його діях складу кримінального правопорушення.

Як повідомив 23 січня 2015 року глава МВС України Арсен Аваков на своїй сторінці в Facebook, уДонецькій області затримано мера Дебальцева Володимира Проценка, який переховувався від українських правоохоронних органів з липня 2014 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА