20:21 13.01.2016

Україна підтримує ініціативу Гризлова про оголошення режиму тиші, який має розпочатися негайно, - прес-секретар Кучми

2 хв читати
Україна підтримує ініціативу Гризлова про оголошення режиму тиші, який має розпочатися негайно, - прес-секретар Кучми

Україна підтримує ініціативу повноважного представника Російської Федерації в Тристоронній контактній групі Бориса Гризлова про оголошення режиму тиші, який має розпочатися негайно, повідомила прес-секретар Л.Кучми Дарина Оліфер.

"Україна наполягає: без припинення вогню неможливе ні проведення розмінування, ні нормальне вирішення політичних, гуманітарних та економічних питань. Саме тому Україна підтримує чергову ініціативу представника Росії Бориса Гризлова про оголошення режиму тиші, який має розпочатися негайно", - написала Д.Оліфер на своїй сторінці у Фейбук у середу.

"Особлива увага була приділена питанню повернення українських громадян з полону. За ініціативою України усі сторони дійшли взаємної згоди найближчим часом звільнити понад 50 осіб з обох боків, - насамперед поранених, важкохворих і жінок", - додала вона.

За її словами, "повне і беззастережне припинення вогню на Донбасі залишається найважливішою умовою повернення миру в Донецьку та Луганську області.

"Українська сторона з великим жалем констатує: режим тиші, що мав установитися на Донбасі під час святкування Різдва Христового й Нового року, так і не став реальністю", - написала прес-секретар Л.Кучми.

Вона зазначила, що "міжнародні гуманітарні організації, зокрема Міжнародний Комітет Червоного Хреста, мають бути допущені до ув'язнених, які перебувають у місцях позбавлення волі на непідконтрольній Україні частини Донбасу".

Д.Оліфер також повідомила, що триває пошук рішення в політичній підгрупі щодо проведення виборів на непідконтрольних Києву районах Донбасу.

"Українська позиція незмінна: вибори на непідконтрольній Україні частини Донбасу мають відбутися за українськими законами, стандартами ОБСЄ і за участю українських партій та ЗМІ", - повідомила вона.

Також вона зазначила, що вдалося досягти конкретних результатів у роботі економічної підгрупи. "На Донбасі триває відновлення залізничної інфраструктури, а також систем електропостачання. Крім того, вдалося знайти механізм погашення заборгованості за воду перед українськими підприємствами в окремих районах Луганської області. Важливо зазначити, що цей механізм знайдений відповідно до українського законодавства з урахуванням гарантій російської сторони про погашення заборгованості", - повідомила вона.

Раніше лідер громадського руху "Український вибір", спецпредставник з гуманітарних питань у Тристоронній контактній групі, учасник гуманітарної підгрупи Віктор Медведчук повідомив, що на засіданні гуманітарної підгрупи Тристоронньої контактної групи в середу в Мінську одним з головних питань як для гуманітарної підгрупи, так і для Тристоронньої контактної групи буде обмін незаконно затриманих осіб" Оскільки питання їх обміну украй ускладнилося, ми напередодні великого православного свята Різдва, виходячи з гуманітарних міркувань і з метою швидкого повернення цих людей додому, внесли пропозицію, згідно з якою ми готові віддати 36 осіб, обмінявши їх на 25, які мають бути передані українській стороні", - сказав В.Медведчук, заяви якого наводяться на офіційному сайті "Українського вибору".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА