13:34 14.01.2016

"Київгаз" зобов'язаний відключати споживачів з водонагрівальними установками та без лічильників - НКРЕКП

3 хв читати

ПАТ "Київгаз" зобов'язане відключати споживачів, квартири яких обладнані водонагрівальними установками, але досі не мають лічильників, заявив начальник управління тарифної, інвестиційної політики і платіжно-розрахункових взаємовідносин НКРЕКП Андрій Кожевников.

"НКРЕКП забезпечила "Київгазу" 100% фінансування для встановлення лічильників споживачам, що використовують газ для підігріву води і приготування їжі. Лічильники закуплені – вони є на складі компанії, як і все інше необхідне обладнання ... Проблема в тому, що частина споживачів відмовляється від встановлення приладів обліку, не допускає представників "Київгазу". Водночас, є закон, який містить норму, що зобов'язує "Київгаз" відключати абонентів при споживанні без лічильника", - сказав він на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в четвер.

У свою чергу заступник голови правління з загальних питань ПАТ "Київгаз" Юрій Лебедєв повідомив, що на сьогодні 36,5 тис. квартир киян (мають газове водопідігрівне обладнання) вже оснащені лічильниками газу, ще близько 12 тис. квартир – ні.

"Ці 12 тис. квартир – відмовляються від безкоштовного встановлення лічильників, або просто не відчиняють двері і не допускають співробітників компанії. Такі дії пояснюються передусім заниженими нормами споживання – 9 куб. м. на рік на одного жителя, за фактичного споживання за лічильником 22-24 куб. м.", - сказав він.

Ю. Лебедєв зазначив, що через це у компанії в 2015 році виникло розбалансування на 23,5 млн куб. м. (до 200 млн грн) – хто буде його покривати, наразі не відомо.

"Ми ще раз звертаємося до киян з проханням відкрити двері, щоб ми безкоштовно встановили лічильники. В іншому разі ми зобов'язані будемо вдатися до відключення, або, згідно з новим Кодексом газорозподільних мереж, провести процедуру донарахування споживання до 23,6 куб. м. на одну особу", - сказав заступник голови правління "Київгаз" із загальних питань.

Заступник голови Київської міської держадміністрації Петро Пантелєєв зазначив, що столиця поки що відстає від решти країни за обладнання газовими лічильниками.

"Місто "пасе задніх" за рівнем оснащення житла лічильниками газу. Звичайно, КМДА виступає за швидке виправлення ситуації, тим більше, що є елемент несправедливості – 36 тис. квартир платять суворо за лічильниками, а 12 тис. – ні", - зазначив він.

Що стосується обладнання лічильниками осель, які мають лише газову плиту для приготування їжі, то зараз прийнято рішення встановлювати загальнобудинкові прилади обліку. Крайній термін для встановлення таких лічильників 100% споживачам – 1 січня 2018 року.

"У 2015 році НКРЕКП передбачила в тарифі "Київгазу" близько 70 млн грн на установку 1892 загальнобудинкових лічильників газу. Фактично поки що отримано близько 32 млн грн ... на разі, на жаль, вдалося встановити лише 96 лічильників – це непростий процес, немає достатньої кількості бригад для їх швидкого монтажу. Крім того, коли в жовтні нам погодили 1892 лічильники, то виявилося, що виробники цього обладнання не готові до таких замовлень – в Україні було 300-400 одиниць обладнання", - повідомив Ю.Лебедєв.

У свою чергу начальник управління тарифної, інвестиційної політики і платіжно-розрахункових взаємовідносин НКРЕКП зазначив, що комісія вважає незадовільною роботу "Київгазу" зі встановлення будинкових лічильників і в інвестпрограмі компанії на 2016 не передбачила нові кошти на ці цілі. "Поки що нуль, до 100% виконання попередніх зобов'язань", - резюмував А. Кожевніков.

Як повідомлялося, "Київгаз" обслуговує розподільні газові мережі, розташовані на території столиці.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА