13:51 16.01.2016

Опубліковано закон про оптимізацію соціальних видатків

3 хв читати
Опубліковано закон про оптимізацію соціальних видатків

Закон про оптимізацію соціальних видатків, ухвалений 24 грудня 2015 року Верховною Радою в пакеті з державним бюджетом і змінами до Податкового кодексу і підписаний президентом Петром Порошенко того самого дня, опублікували газеті "Урядовий кур'єр" 16 січня.

Згідно з текстом опублікованого документа, в закон "Про індексацію грошових доходів населення" внесено зміни, згідно з якими індексація доходів населення проводиться в разі, якщо величина індексу споживчих цін перевищила поріг індексації в розмірі 103% (до цього – 101%).

До низки законів внесені зміни, згідно з якими в період з 1 січня до 31 грудня 2016 року максимальний розмір пенсії з урахуванням надбавок, підвищень і доплат не може перевищувати 10 740 грн.

Внесені зміни до закону про пенсійне забезпечення передбачають, що співробітники сфери освіти, охорони здоров'я, соціального забезпечення зможуть виходити на пенсію за вислугою років за наявності спеціального стажу лише після виповнення 55 років (зараз - незалежно від віку).

В опублікованому законі також міститься норма, згідно з якою ще на рік продовжено скасування спеціальних пенсій народним депутатам, чиновникам, прокурорам і суддям.

Внесено зміни і до закону "Про дошкільну освіту", згідно з яким батьки оплачують харчування дітей у державних та комунальних дошкільних закладах у розмірах, визначених органами місцевого самоврядування. До цього батьки сплачували не менше 60% (міста) і не менше 40% (сільська місцевість) вартості харчування. Пільгові умови оплати харчування для категорій дітей, які потребують соціальної підтримки, надаються за рішенням місцевої влади за рахунок місцевого бюджету.

Зміни торкнулися і освіти – згідно зі змінами до закону "Про місцеве самоврядування в Україні", на місцеві ради ляже забезпечення професійно-технічної освіти в державних і комунальних загальноосвітніх і професійно-технічних навчальних закладах, вищої освіти в комунальних вищих навчальних закладах.

Закон "Про банки і банківську діяльність" доповнено пунктом про те, що банки мають розкривати Міністерству фінансів інформацію, що містить банківську таємницю з метою проведення верифікації та перевірки достовірності даних, які фізособи подають для отримання соціальних виплат, пільг, субсидій, зарплат. Банки надаватимуть інформацію про відкриті рахунки, операції та залишки на рахунках.

У законі зазначено, що він набуває чинності з 1 січня 2016 року.

Цим законом ВР також встановила, що з 1 вересня 2016 року припиняється виплата освітньої субвенції загальноосвітнім навчальним закладам (крім початкової школи), в яких менше за 25 учнів.

У законі зазначено, що Кабмін до квітня 2016 року має: розширити перелік платних послуг, які надають державні та комунальні заклади освіти, науки, культури; встановити економічно обґрунтований розмір платних послуг, які надають бюджетні установи; переглянути норматив забезпечення населення бібліотеками і клубами з урахуванням демографічної ситуації; скоротити штат керівників, адміністраторів, управлінців, обслуговуючого персоналу і водіїв мінімум на 10%; розробити проекти законів щодо реформування системи держзамовлення на підготовку фахівців.

Закон зобов'язує місцеву владу: розширити джерела фінансування закладів культури шляхом стимулювання позабюджетного фінансування; перевести низку установ на самоокупність; скоротити щонайменше 10% працівників загальноосвітніх навчальних закладів (крім педагогічних); реформувати систему закладів для дітей-сиріт, перетворивши школи-інтернати в дитячі будинки або в загальноосвітні навчальні заклади; продовжити оптимізацію мережі загальноосвітніх навчальних закладів шляхом скорочення мінімум на 5% за рахунок об'єднання малокомплектних шкіл; модернізувати мережу професійно-технічних і вищих навчальних закладів I-II рівнів акредитації.

Як повідомлялося, Мінфін розробив проект бюджету на 2016 рік, який передбачає скорочення видатків на 60 млрд грн. Глава Мінфіну Наталія Яресько заявила, що уряд не може скорочувати соціальні витрати, тому єдиний варіант домогтися зниження видатків у цій сфері – підвищити їх ефективність шляхом верифікації, адресності та надання соціальної допомоги тільки тим, хто її справді потребує.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кравченко закликав мешканців Київщини до дотримання комендантської години у Великодні свята та правил поведінки під час повітряної тривоги

У Кропивницькому районі пошкоджено 20 приватних будинків унаслідок ракетного удару в п'ятницю - ОВА

Пожежу в Миколаєві на деревообробному підприємстві локалізовано на 2 тис. кв м, гасіння окремих осередків горіння триває - ДСНС

На Волині знайдено ще одну історичну пам'ятку часів Київської Русі - Офіс генпрокурора

Середньодобова кількість втрат армії РФ в Україні в травні-червні, ймовірно, зросте разом із відновленням наступальних операцій - британська розвідка

Атаковано енергетичну інфраструктуру Дніпропетровської області - Міненерго

Залізничникам продовжили бронювання від мобілізації терміном на один місяць

Через пошкодження ділянки водогону залишилися без води Покровськ і Мирноград Донецької області - ОВА

Кличко: Київ став побратимом зі ще одним європейським містом - Загребом

У Бериславі російські війська обстріляли з дронів вантажівку з доставки питної води

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА