17:16 19.01.2016

Стримувати зростання цін на ліки в період підвищеного попиту може лише паралельний імпорт

2 хв читати
Стримувати зростання цін на ліки в період підвищеного попиту може лише паралельний імпорт

Стримувати зростання цін на ліки в період підвищеного попиту може лише паралельний імпорт, вважає міністр охорони здоров'я України Олександр Квіташвілі.

"Є один спосіб вплинути на ціну ліків - зменшити регуляцію. Все інше призводить лише до зростання цін. Я давно пропоную запровадити принцип паралельного імпорту, щоб у період підвищеного попиту препарати, зареєстровані в країнах із жорсткою регуляторною системою, заходили (до країни - ІФ) за спрощеною процедурою. Цей принцип відкриє ринок, захищаючи місцевий ринок, ми ставимо бар'єри для входу", - сказав він на прес-конференції в Києві у вівторок, відповідаючи на запитання про сезонне підвищення цін на препарати для лікування і профілактики ГРВІ та грипу.

При цьому О.Квіташвілі зазначив, що нині зростання цін на ліки пов'язане здебільшого з девальвацією гривні.

Як повідомлялося з посиланням на компанії, аптечні продажі в Україні протягом 2015 року в грошовому виразі зросли на 18% порівняно з 2014 роком - до 47,144 млрд грн, тоді як у натуральному скоротилися на 18%. Зокрема, роздрібні продажі лікзасобі у грошовому виразі зросли на 18% - до 38,6 млрд грн, у натуральному - скоротилися на 18%, майже до 818,595 млн упаковок.

За інформацією Аптечної професійної асоціації України (АПАУ), в аптеках достатньо противірусних і протигрипозних препаратів. Дефіциту ліків для лікування грипу та ГРВІ немає.

Станом на 19 січня Міністерство охорони здоров'я України підтвердило 51 смертельний випадок, пов'язаний із захворюванням на грип.

Від початку сезону захворюваності в Україні зареєстровано 2,433 млн випадків грипу та ГРВІ. Таким чином, перехворіло близько 6% населення. 88,384 тис. людей, хворих на грип і ГРВІ, були госпіталізовані (3,6% від хворих). Більшість тих, що звернулися по медичну допомогу, - діти (67% хворих).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ГУР про скупчення РФ угруповання військ на північному напрямку: Все відомо, опрацьовуються необхідні дії та рішення з боку України

Фон дер Ляєн за підсумками зустрічі з Макроном і Цзіньпінем: Сподіваємося, що Китай використає свій вплив на Росію, щоб покласти край війні

У Києві станція метро "Поштова площа" працює у звичайному режимі, ризиків підтоплення немає - КМДА

ГУР про навчання РФ: Ядерний шантаж - стабільна практика режиму Путіна

Унаслідок нічних авіаударів по Золочеву Харківської області постраждали три людини - прокуратура

У Голосіївському районі Києва знайдено російську ракету Х-69, її бойову частину знешкоджено

ППО збила ракету над Дніпропетровщиною - голова області

Кулеба: Якщо ми хочемо зберегти мир у Європі, ми маємо перейти до європейської економіки й промисловості воєнного часу

Найближчі дні в Україні будуть теплими, вночі в середу місцями заморозки

Боррель зазначає, що українські компанії мають виробляти більше озброєння в Україні за підтримки європейських

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА