17:19 22.01.2016

Кучма наполягає на цілковитому виконанні Мінських угод представниками "ДНР/ЛНР" і не бачить альтернативи цьому процесу

3 хв читати
Кучма наполягає на цілковитому виконанні Мінських угод представниками "ДНР/ЛНР" і не бачить альтернативи цьому процесу

Представник України в Тристоронній контактній групі, другий президент України Леонід Кучма заявляє про неприйнятність проведення місцевих виборів на непідконтрольній Києву території Донбасу без виконання всіх умов Мінських угод.

"Ми у жодному разі не повинні йти на ухвалення законів про вибори, щодо змін до Конституції, якщо перебуватимемо в цьому стані: там (на Донбасі – ІФ) кожного дня стріляють, і навіть збільшується (кількість обстрілів - ІФ), там підтягують важке озброєння... там не виводять іноземні війська, можна сказати, російські, там взагалі не хочуть вести розмову про українсько-російський кордон. А ви розумієте, якщо немає нашого кордону, то це не наша територія", - сказав Л.Кучма журналістам у п'ятницю в Києві.

Він наголосив, що Росія на території, де майже 400 км неконтрольованого Україною кордону, робить "все, що завгодно".

"Потрібно виконати рішення Мінського протоколу – режим тиші, відведення важкого озброєння, обов'язково, щоб спеціальна місія ОБСЄ зробила верифікацію і сказала: "Так, озброєння відведено". Цього теж не зроблено. Тільки тоді ми можемо говорити про якісь успіхи", - зазначив другий президент.

Л.Кучма наголосив, що не можна проводити вибори на непідконтрольній території. "А коли нас сьогодні штовхають з усіх сторін – давайте проводити вибори, то на якій території? Це непідконтрольна нам територія. Про що можна говорити?" – питає він.

Представник України в Тристоронній контактній групі зазначив, що якщо за таких умов відбудуться вибори на Донбасі, то "чия це буде територія?".

"Ті люди, які сьогодні там при владі і вони обов'язково будуть обрані під дулами автоматів, хіба вони дивитимуться у сторону Києва? Вони дивилися в одну сторону (у сторону РФ - ІФ), так і дивитимуться. Тому без відповідних умов, де українська влада повинна там бути присутньою... говорити про якісь зрушення в Мінському процесі неможливо", – переконаний Л.Кучма.

Він також висловив думку, що якщо не буде переговорів у Мінську, то "все просто розвалиться".

"Я однозначно хочу сказати: якщо не буде Мінська-2 – нічого не буде, все розвалиться. Невже хтось думає, що за бажанням України, президента України з'явиться якийсь інший формат?.. Ця проблема колись вже обговорювалася, і Путін (президент Російської Федерації Володимир Путін – ІФ) категорично сказав, що ми не бачимо в цьому форматі Росії... Тому нам над цими проблемами треба думати, що ми не в змозі посадити за стіл переговорів всіх тих, від кого залежить наша доля, зокрема ми не можемо посадити за стіл переговорів учасників "Будапештського формату", меморандуму", - сказав він.

Л.Кучма наголосив, що із задоволенням погодився, щоб за столом переговорів учасників Будапештського меморандуму був би присутній і Китай: "Я із задоволенням сприйняв би, щоб там був Китай. Китай також підписував цю угоду, але ви ж бачите, яку позицію зайняв Китай, хоча Україна весь час підтримувала територіальну цілісність Китаю".

Він наголосив, що необхідно шукати компроміс, але "не за рахунок України".

"У нас є всі підстави вимагати виконання перших пунктів Мінських протоколів, а потім вже потрібно думати про якісь кроки вперед", - додав другий президент України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

Затримки в допомозі США Україні збільшують загрозу оперативного успіху РФ - ISW

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА