19:58 22.01.2016

Інтерпол не знімав з розшуку українських екс-чиновників, а лише заблокував їхні картки після надходження скарг

4 хв читати
Інтерпол не знімав з розшуку українських екс-чиновників, а лише заблокував їхні картки після надходження скарг

Оголошені раніше в міжнародних розшук колишні високопоставлені українські чиновники з розшуку не знімалися, однак розміщена про деяких з них інформація на сайті Інтерполу зараз заблокована після надходження скарг про нібито політичну мотивацію переслідування, заявляють у Генеральній прокуратурі України.

"Відповідно до міжнародного права, у людини, що перебуває в міжнародному розшуку, є право оскаржити її розшук, якщо вона вважає і буде доводити, що її переслідують нібито з політичних причин. Окремі колишні чиновники режиму Януковича, які сьогодні приховуються від українських правоохоронців і перебувають у базі Інтерполу, скористалися цим правом: їхні адвокати подали заяви про те, що вони нібито переслідуються Україною з політичних мотивів. З розшуку вони у зв'язку з цією скаргою не зняті, але у відповідності з правилами Інтерполу з цього моменту їхня картка, інформація, що розміщувалося на сайті Інтерполу, є заблокованою. Не знятою – заблокованою", - пояснив прокурор Генпрокуратури Владислав Куценко в ефірі телеканалу "112" у п'ятницю.

За його словами, після розгляду скарг "інформація або відновиться, чи буде знята, якщо вони доведуть нашим колегам з Інтерполу, що вони дійсно переслідуються за політичними мотивами". "Коли буде остаточне рішення Інтерполу, поки що ми сказати не можемо... Це залежить від того, як швидко вони розглянуть скарги та докази розшукуваних ними осіб", - сказав прокурор.

В. Куценко зазначив, що Генпрокуратура готова надати Інтерполу "всю необхідну інформацію, яка додатково підтверджує, що ці особи... розшукуються нами не з політичних мотивів". "Однозначно ми готові до такої співпраці і будемо таку інформацію надавати", - наголосив він.

У свою чергу, керівник Робочого апарату Українського бюро Інтерполу Василь Неволя також підтвердив, що інформація стосовно екс-прем'єра Миколи Азарова, екс-глави Міністерства охорони здоров'я Раїси Богатирьової, екс-міністра фінансів Юрія Колобова відсутня на відкритій частині сайту Інтерполу, оскільки організація зараз розглядає скарги від їхніх представників щодо політичної мотивованості розшуку. Про це повідомляється на офіційному сайті Національної поліції України в п'ятницю.

"На час розгляду цих питань Комісія (з контролю за файлами Інтерполу - ІФ) заблокувала доступ до кількох із цих файлів, і тому їх не видно на публічній частині", - зазначив В. Неволя.

За його словами, "специфічною" залишається ситуація з міжнародним розшуком колишнього народного депутата від Партії регіонів Юрія Іванющенка і бізнесмена Сергія Курченка, які також звернулися в Інтерпол із скаргами. "Доступ до цього файла відкритий, хоча там є примітка, що їхня справа є предметом розгляду Комісії з контролю за файлами", - зазначив керівник Робочого апарату Українського бюро Інтерполу.

В. Неволя також наголосив, що інформація про кожного з екс-чиновників розглядається окремо, так само окремо вирішується питання розшуку кожного з них.

За словами В.Куценка, загалом у розшуку Інтерполу пербуває 18 колишніх українських високопосадовців. " Це безпосередньо і колишній президент України, і його діти, один син вже був знятий у зв'язку зі смертю... За наявною у мене наразі інформацією, наприклад, Арбузов (екс-глава Національного банку Сергій Арбузов - ІФ) перебуває в активному міжнародному розшуку – не заблокований, Іванющенко (екс-народний депутат від Партії регіонів Юрій Іванющенко - ІФ) – не заблокований. Водночас, приміром, Ставицький Едуард Анатолійович (екс-глава Міненерговугілля - ІФ) – інформація стосовно нього заблокована. Микола Янович Азаров, колишній прем'єр-міністр – інформація заблокована, тому що він подав скаргу, що він нібито політичний. Сергій Петрович Клюєв (позафракційний народний депутат – ІФ) – інформація заблокована. Олександр Вікторович Янукович (син екс-президента Ст. Януковича – ІФ) – в активному міжнародному розшуку", - розповів він.

При цьому В. Куценко не зміг сказати точно, стосовно скількох осіб інформація наразі заблокована через їхні скарги. "Наше міжнародне управління з'ясовує, скільки там прізвищ заблоковано, тому що блокування відбувається без участі української сторони... Ми для цього направили до Інтерполу офіційні запити, щоб з'ясувати інформацію про заблоковання", - сказав прокурор Генпрокуратури.

Він спростував заяви голови громадської організації "Центр протидії корупції" Віталія Шабуніна про те, що справи екс-чиновників "зливаються" українською стороною. "Від українських правоохоронців не залежить факт блокування інформації на сайті Інтерполу. Надійшла скарга, з цього моменту вона блокується. І ось це від українських правоохоронців ну ніяк не залежить – це процедура", - наголосив прокурор.

В. Куценко також звернувся до представників "Центру протидії корупції" з прохаанням "не нагнітати ситуацію і говорити людям правду".

Як повідомлялося, раніше В. Шабунін заявив, що з офіційного сайта Інтерполу зникла інформація щодо перебування у міжнародному розшуку кількох екс-чиновників: Н.Азарова, Ю. а екс-глави МОЗ Раїси Богатирьової, бізнесмена Сергія Курченка, екс-міністра фінансів Юрія Колобова. "Зникнення всіх цих підозрюваних з бази Інтерполу може означати лише одне – справи екс-чиновників часів Януковича успішно зливають", - сказав він.

У повідомленні "Центру протидії корупції" зазначається, що наразі під міжнародними санкціями перебувають 18 екс-чиновників з України. "Більшість санкцій буде знято в березні, якщо Генеральна прокуратура України не доведе причетність цих осіб до розкрадання коштів в Україні. Зараз Генпрокуратура не завершила переважну більшість розслідувань економічних злочинів поплічників Януковича", - зазначають у "Центрі протидії корупції".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба обговорив із Сікорським позитивну динаміку в українсько-польських відносинах

Представники української культури важливі в поширенні у світі ідеї підтримки Глобального саміту миру

Кількість постраждалих у Дергачах зросла до 9 осіб

Житель села на Харківщині загинув унаслідок ворожого обстрілу - прокуратура

У результаті обстрілу Мемрика Донецької області загинуло двоє людей, зокрема дитина

НАТО виступило із заявою, засудивши гібридну діяльність РФ і запевнивши, що це не завадить і далі підтримувати Україну

Саміт миру стане першим реальним шансом розпочати відновлення справедливого миру

Ворожий комплекс спостереження "Муром-М" вразили ударні БПЛА в селищі Бєлгородської області

Окупанти за добу завдали два ракетних і 58 авіаударів по Україні, обстріляли понад 120 населених пунктів

Українська авіація завдала за добу ударів по 9 місцях скупчення окупантів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА