12:12 26.01.2016

Прокуратура підозрює корпорацію S. Group в ухиленні від сплати податків і шахрайстві

3 хв читати
Прокуратура підозрює корпорацію S. Group в ухиленні від сплати податків і шахрайстві

Прокуратура Дніпропетровської області підозрює корпорацію S. Group в ухиленні від сплати 145 млн грн податків, а також у намірі шахрайським шляхом заволодіти коштами компанії "АТБ-маркет" на 110 млн грн.

Як повідомив на брифінгу в понеділок заступник прокурора Дніпропетровської області Андрій Бачище, посадові особи ТОВ "Продекспорт 2009", що входить до Group S., відображали у податковій звітності операції з придбання товарів у фіктивних підприємств, занижуючи суму отриманого прибутку і ПДВ.

"Наприклад, підприємство внесло в податкову звітність відомості про нібито купівлю насіння соняшнику в товаристві з обмеженою відповідальністю, зареєстроване на підставну особу (пенсіонера), але в дійсності сільськогосподарську продукцію ніколи не виробляв, тому і продавати її не міг", - сказав заступник прокурора.

Розслідування в рамках кримінального провадження, відкритого за цим фактом, здійснюється за ч. 3 ст. 212 Кримінального кодексу (ухилення від сплати податків, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів в особливо великих розмірах).

За словами А. Бачище, під час розслідування прокуратура виявила акт податкової перевірки, згідно з яким встановлено порушення податкового законодавства корпорацією на суму 145 млн грн. Цей акт не був внесений посадовими особами фіскальної служби до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

"Зловживання владою податківцями поки що перевіряється слідчими прокуратури області", - додав А. Бачище.

За його словами, посадові особи зазначеної корпорації також є фігурантами іншого кримінального провадження, відкритого за фактом шахрайства (ч. 4 ст. 190 КК). Так, на підставі підроблених документів, корпорація подала позов до компанії "АТБ-маркет" (з якої S. Group мала довгострокові взаємини) про стягнення заборгованості в 110 млн грн, якої насправді не існувало.

"Оскільки в Дніпропетровську виграти цей позов було важко, до схеми залучили підприємство, зареєстроване в Києві, і подали позов до господарського суду цього ж міста, який його задовольнив", - сказав А. Бачище.

Водночас, як з'ясувалося під час слідства, позов був не підписаний директором компанії, а іншою особою, що підтвердила експертиза почерку. Одразу після проведення цієї "операції" борг за позовом був переуступлений іншому підприємству, яке також має відношення до S. Group, а директором підприємства призначений житель тимчасово окупованої території України.

"Директор знову оразу "занубив" всю без винятку документацію господарської діяльності за кілька років, яка складалася зі звітів, договорів тощо, і зник на території терористичної організації", - сказав заступник прокурора.

Як повідомлялося, група компаній, що входять до S. Group (засновник – народний депутат від "Радикальної партії" Сергій Рибалка), в жовтні 2014 року звернулися до Господарського суду Києва з позовом до тов "АТБ-маркет" (співвласник Геннадій Буткевич) з метою стягнення заборгованості за наданий товар, а також накладення штрафних санкцій за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань на загальну суму 42 млн грн.

До складу великого виробника снеків корпорацію S. Group (ТМ "Козацька слава", Ѕемкі, "Мачо", KartoFan) входять компанії "Чиста планета", "Продекспорт-2009", "СнекЕкспорт". Виробничі майданчики компаній, що входять до групи S. Group, розташовані в Дніпропетровській та Чернігівській областях. Їм належать торгові марки: Snekkin, "Козацька слава", "Мій рибалка", Semki, "Мачо", KartoFan, Red, Fantasy, Fantee.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА