15:37 29.01.2016

Луценко пояснив, чому не вбачає загрози в положенні про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донбасу

2 хв читати
Луценко пояснив, чому не вбачає загрози в положенні про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донбасу

Голова фракції "Блок Петра Порошенка" Юрій Луценко не вбачає проблеми в питанні про особливий порядк місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, оскільки зміни до Конституції набудуть чинності тоді, коли він перестане діяти.

"У мене є відповідь на те, як зробити, щоб апендикс 18-го пункту (перехідних положень проекту змін до Конституції щодо децентралізації, де йдеться про закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донбасу - ІФ) не загрожував унітарності держави. Змінена Конституція почне діяти через два роки, а закон про особливий порядок самоврядування на Донбасі саме через два роки припиняє діяти. Невже цього хтось не бачить, невже хтось не розуміє, що насправді ніякий особливий порядок жодного дня діяти не буде? Але запис про закон залишиться", - сказав він під час круглого столу в п'ятницю в Києві.

На його думку, нині є два варіанти: або написати хорошу проукраїнську Конституцію і побудувати "стіну" на нинішній лінії розмежування на Донбасі, або відновити територіальну цілісність України, а значить, врахувати особливість ситуації на тимчасово окупованих територіях Донбасу та Криму.

При цьому Ю.Луценко не вбачає загрози в тому, що цим законом у майбутньому можуть скористатися. Він аргументував це тим, що до повноважень місцевого самоврядування не належить ані зовнішня політика, ані поліція, ані суди, і упевнений, що у разі надходження відповідного подання це підтвердить Конституційний Суд.

Керівник фракції "БПП" також вважає, що Верховна Рада може прийняти зміни до регламенту парламенту, якими передбачити, що будь-який закон про особливий порядок місцевого самоврядування може ухвалюватися лише конституційною більшістю (не менше ніж 300 голосів).

У свою чергу віце-спікер парламенту, представник партії "Самопоміч" Оксана Сироїд зазначила, що Конституція пишеться не для того, щоб її потім "трактувати або когось дурити". "У нас немає гарантій і не можна ризикувати державністю цієї нації. Навпаки, Конституція, якщо ми її змінюємо, має утверджувати цю державність, а ми фактично закладаємо міну уповільненої дії, яка цю державність може рознести. Я не знаю, рознесе вона її за місяць, за рік, п'ять чи двадцять років, але я нестиму за це відповідальність", - сказала вона.

О.Сироїд переконана, що саме тому Росія і наполягає на цьому пункті, оскільки зацікавлена в руйнуванні української державності зсередини.

Віце-спікер наголосила, що для збереження та реалізації ідеї децентралізації необхідно повернутися до розгляду цього законопроекту в його первинному вигляді, відмовитися від 18-го пункту перехідних положень, а децентралізацію доопрацювати так, щоб вона відповідала потребам держави і її громадян.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти обстріляли п'ять громад Сумської області, одна людина поранена - ОВА

ВИБУХИ В ПАВЛОГРАДІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Аварія на газопроводі в Харківській області не вплине на газопостачання споживачів

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

Не лише Нідерланди готові просто зараз купити батарею Patriot для України - Кулеба

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА