17:45 29.01.2016

"Блок Порошенка" пропонує ВР відновити у школах безкоштовне харчування

3 хв читати
"Блок Порошенка" пропонує ВР відновити у школах безкоштовне харчування

Низка народних депутатів України від фракції "Блок Петра Порошенка" зареєстрували в парламенті проект закону, який відновлює в шкільних навчальних закладах безкоштовне харчування всіх учнів 1-4-х класів і учнів 5-11-х класів з малозабезпечених сімей.

Як повідомляє в п'ятницю "Блок Петра Порошенка", відповідний проект закону № 3829 від 27 січня "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення безкоштовного харчування учнів загальноосвітніх навчальних закладів" було зареєстровано народними депутатами від однойменної фракції Олександром Співаковським, Іваном Мельничуком, Романом Мацолою, Андрієм Гордєєвим, Сергієм Хланем, Андрієм Шиньковичем.

"Це допоможе забезпечити дітей шкільного віку необхідним харчуванням, що створить умови для суттєвого зміцнення і збереження їх здоров'я і допоможе задовольнити потреби кожної дитини в якісному і безпечному харчуванні за місцем її навчання", - сказав О.Співаковський.

Він також зазначив, що безкоштовним харчуванням забезпечувалося раніше близько 1,5 млн дітей, зокрема в міській місцевості понад мільйон і в сільській місцевості - близько півмільйона дітей.

Загалом безкоштовним харчуванням було забезпечено 40,77% від загальної кількості учнів. Для приготування для них гарячих сніданків і обідів існував, відповідно до норми, штат працівників їдалень.

Крім того, враховуючи, що в сільській місцевості шкільні їдальні - це єдині місця для харчування, то в них харчувалися коштом батьків за доступними цінами і учні 5-11-х класів. Це давало змогу охоплювати харчуванням у сільській місцевості близько 90% усіх школярів.

"З ухваленням закону України від 24.12.2015 року № 911-VIII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" права на забезпечення учнів безкоштовним гарячим харчуванням було значно обмежено. Було позбавлено можливості отримувати безкоштовне харчування більшість учнів 1-4-х класів (окрім дітей з малозабезпечених сімей) і учнів з малозабезпечених сімей, що навчаються в 5-11-х класах, що значно погіршило умови їхнього перебування в навчальних закладах. Таким чином, з 40% дітей, що харчувалися безкоштовно, таке право залишилося не більше, ніж у 15-20% (однозначно для сиріт і позбавлених батьківської опіки і дітей з особливими потребами) ", - зазначив парламентар.

"Що ж до малозабезпечених, то необхідно врахувати, що багато сімей в селі фактично перебувають за межею бідності, проте їм досить складно оформити документи для отримання допомоги з малозабезпеченості в разі, якщо в них є земельний пай. Загалом, кількість учнів, які харчуватимуться, зменшиться на 70-80%", - розповів О.Співаковський.

Він також додав, що нагальною ця проблема є для сільських шкіл, у яких шкільна їдальня - єдине місце, де можна організувати процес харчування.

"Перебування учнів у школі впродовж 7-8 годин, особливо тих, яких підвозять з інших населених пунктів, де заздалегідь призупинено роботу шкіл у результаті проведеної оптимізації, неможливе без гарячого харчування. Однозначно погіршиться здоров'я дітей", - зазначив депутат.

О.Співаковський заявляє, що позбавлення права на отримання безкоштовного харчування вищезазначених категорій учнів суперечить нормам ст. 22 Конституції України, згідно з якою, під час ухвалення нових законів або внесення змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу наявних прав і свобод.

"Саме тому, з метою повернення права на безкоштовне харчування для усіх учнів і був розроблений цей законопроект. Сподіваємося, що наша законодавча ініціатива знайде підтримку в більшості парламенту", - резюмував парламентар.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

Президент Польщі заявив про готовність надати військову допомогу Литві

Кличко: Пацієнтів і медперсонал лікарень на вулиці Богатирській вже евакуювали

У скоєній головою Броварської райадміністрації ДТП постраждали троє дорослих і дитина, чиновника буде звільнено

Коаліція "Рамштайн" за два роки зобов'язалася виділити понад $95 млрд на військову допомогу Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА