17:46 30.01.2016

КС 1 лютого оприлюднить висновок щодо доопрацьованого законопроекту про зміни до Конституції в частині правосуддя

3 хв читати
КС 1 лютого оприлюднить висновок щодо доопрацьованого законопроекту про зміни до Конституції в частині правосуддя

Конституційний Суд України в понеділок, 1 лютого, о 12:00 офіційно оприлюднить представлений 30 січня висновок у справі за зверненням Верховної Ради України про надання висновку щодо відповідності доопрацьованого законопроекту про внесення змін до Основного закону України в частині правосуддя вимогам статей 157 і 158 Конституції.

"У понеділок, 1 лютого, о 12:00 Конституційний Суд України офіційно оприлюднить представлений 30 січня висновок у справі за зверненням Верховної Ради України щодо відповідності доопрацьованого законопроекту про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя) (реєстр. № 3524 у редакції від 26 січня 2016 року) вимогам статей 157 і 158 Конституції України (постанова Верховної Ради України від 28 січня 2016 року №950–VIII). Суддя-доповідач у справі – Михайло Гультай", - повідомляє в суботу прес-служба КС.

Як повідомлялося, в суботу, 30 січня, Конституційний Суд України розпочав розгляд справи за зверненням Верховної Ради про надання висновку щодо відповідності доопрацьованого законопроекту про внесення змін до Основного закону України в частині правосуддя вимогам статей 157 і 158 Конституції.

На початку засідання суддя-доповідач Михайло Гультай виступив з інформацією за матеріалами справи. Потім голова КС Юрій Баулін оголосив про завершення відкритої частини пленарних слухань і повідомив, що суд переходить до закритої частини слухань у цій справі.

Як повідомлялося, 22 січня Конституційний Суд України визнав законопроект "Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)" таким, що відповідає Основному закону країни (вимогам статей 157 і 158 Основного закону).

Законопроект містить норми про ліквідацію суддівської недоторканності, автоматичну відставку судді у разі непроходження переатестації, також значно збільшується прозорість у доборі суддівських кадрів і підвищується відповідальність суддів за ухвалення неправосудних рішень.

26 січня президент України Петро Порошенко вніс допрацьований варіант законопроекту, який залишає за парламентом право висловлювати недовіру генеральному прокуророві і відправляти його у відставку. У попередній версії документа вже "схваленій КС" парламент був позбавлений цього права.

28 січня Верховна Рада внесла до порядку денного сесії і направила на висновки до Конституційного Суду України законопроект про внесення змін до Основного закону в частині правосуддя (№3524). Як зазначив керівник комітету з питань правової політики та правосуддя Руслан Князевич, голосуючи за внесення до порядку денного і направлення до КС оновленого законопроекту про внесення змін до Конституції України в частині правосуддя Верховна Рада одночасно відкликає законопроект про внесення змін до Конституції щодо правосуддя в редакції від 25 листопада 2015 року. Таке положення передбачено постановою, за яку проголосували народні депутати.

Після отримання висновків КС парламент попередньо схвалює законопроект (перше читання) щонайменше 226 голосами. Остаточно закон про внесення змін до Конституції України ухвалюється на наступній сесії конституційною більшістю голосів (не менше 300).

Президент України П.Порошенко раніше висловлював сподівання, що Верховна Рада до 2 лютого проголосує в першому читанні законопроект про внесення змін до Конституції України в частині правосуддя, "і навесні - на початку літа" в країні може початися "процес оновлення суддівської гілки влади".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА