16:00 01.02.2016

Програму докапіталізації ще мють підписати шість із 20 найбільших банків - глава НБУ

3 хв читати
Програму докапіталізації ще мють підписати шість із 20 найбільших банків - глава НБУ

Програму докапіталізації за підсумками проведеного Національним банком України стрес-тестування підписали 10 з 20 найбільших банків, а ще у чотирьох банків відсутня потрЄБА в докапіталізації, повідомила глава НБУ Валерія Гонтарева.

"Перші 10 банків підписали програми рекапіталізації на три роки", - сказала вона на зустрічі з Європейською бізнес-асоціацією (ЄБА) в Києві в понеділок.

В. Гонтарева уточнила, що докапіталізація не знадобилася переважно європейським банкам, які адекватно оцінюють свої риски.

В середині січня директор департаменту банківського нагляду Катерина Рожкова повідомила, що у чотирьох банків потреби в докапіталізації не було, а п'ять банків вже виконали програму докапіталізації.

"Зараз проводиться активна робота з шістьма банками, до них приєднаються ще три після затвердження їх результатів. Щодо двох банків робота на завершальній стадії узгодження програми", - описала ситуацію на 13 січня К.Рожкова.

Із завдань на 2016 рік директор департаменту назвала діагностику ще 40 банків, яка повинна початися в травні, а також діагностику операцій з пов'язаними особами по усій банківській системі.

Як повідомлялося, за результатами першого етапу стрес-тестування, проведеного в 2014 році, з 35 найбільших банків, яких він торкнувся, 18 потребувало докапіталізації на суму 66 млрд грн : 13 банків змогли збільшити капітал, а п'ять були виведені з ринку.

Нацбанк 24 квітня 2015 року начал новий раунд діагностичного обстеження 20 провідних банків України, на долю яких доводиться 80% активів сектора. Згідно з програмою розширеного фінансування EFF з МВФ результати відносно 10 найбільших фінустанов мали бути доступні у кінці серпня, наступних 10 - у кінці жовтня цього року. Після отримання від Нацбанку остаточної оцінки потреби в капіталі банки повинні були підготувати плани капіталізації впродовж трьох місяців.

Проте НБУ повідомив, що очікує завершення стрес-тестування 20 найбільших банків і надання ними планів з рекапіталізації наприкінці листопада, проте наприкінці грудня переніс терміни затвердження планів капіталізації: першої десятки - з 1 січня на 1 лютого 2016 року і другої десятки - з 1 лютого на 1 квітня 2016 року.

З урахуванням нових термінів затвердження планів докапіталізації були внесені зміни в графік залучення капіталу і приведення економічних нормативів до встановлених значень. Зокрема, банки першої десятки повинні забезпечити позитивне значення капіталу до 1 квітня 2016 року, другої десятки - до 1 травня 2016 року. Крім того, вищезгадані банки повинні забезпечити значення достатності регулятивного капіталу на рівні не менше 5% - до 1 вересня і 1 жовтня 2016 року відповідно.

Перший заступник глави НБУ Олександр Писарук зазначав, якщо перший етап стрес-тестування проводився щодо діяльності банків за відносно благополучний 2013 рік, то другий етап стрес-тестування стосувався найбільш складного 15-місячного періоду - увесь 2014 рік і перший квартал 2015.

Загальна сума необхідної докапіталізації ще не розголошувалася, проте Кабмін ухвалив рішення про докапіталізацію державного Ощадбанку і Укрексімбанку, що займають другу і третю позицію за активами на ринку, загалом майже на 15 млрд грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА