20:22 03.02.2016

Відновлення кредитування в Україні стримує високе боргове навантаження підприємств - глава НБУ

2 хв читати
Відновлення кредитування в Україні стримує високе боргове навантаження підприємств - глава НБУ

Високе боргове навантаження підприємств є одним з основних чинників, що стримують відновлення кредитування в країні, вважає глава Національного банку України (НБУ) Валерія Гонтарева.

"У нас є причина - висока закредитованість бізнесу. Нині відношення обсягу боргу до операційного прибутку підприємств усіх секторів, окрім сільського господарства та видобувної промисловості, становить 5%", - сказала вона, виступаючи на засіданні профільного парламентського комітету в Києві в середу.

В.Гонтарева пояснила, що таке низьке співвідношення свідчить про те, що операційного прибутку компаній-позичальників не вистачає навіть для покриття відсотків за кредитом.

"Якщо в секторі ГМК п'ять років тому відношення боргу до EBITDA становито три-чотири рази, то це було нормальним співвідношенням (при залученні нових кредитів - ІФ). Для компаній сектора роздрібної торгівлі такий показник міг становити п’ять разів. Якщо сьогодні він (сягає - ІФ) 20 разів, то як банк може надати компанії новий кредит? Щоб він став 30 чи як?", - зазначила глава центробанку.

За її словами, українським підприємствам потрібен деякий час для того, щоб вони могли реструктуризувати свою заборгованість перед банками. "Необхідно, щоб клієнти також мали час, щоб вони могли реструктуризувати свою заборгованість. Як ми банкам дали три роки на те, щоб вони збільшили капітал, у банків є час на те, щоб вони могли вирішити це питання зі своїми клієнтами", - сказала В.Гонтарева.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА