17:21 04.02.2016

Повна інформація про ефективність закупівлі ліків через МО з'явиться після підписання контрактів

2 хв читати
Повна інформація про ефективність закупівлі ліків через МО з'явиться після підписання контрактів

Повну інформацію про ефективність закупівлі ліків за кошти держбюджету через міжнародні організації (МО) буде отримано після підписання контрактів, повідомив заступник міністра охорони здоров'я Ігор Перегінець.

"Міжнародні організації найближчим часом будуть готові відзвітувати про проведення тендерів і підписання договорів. Як тільки контракти буде підписано, ми зможемо показати кожну ціну відповідно до контракту і зможемо порівняти ціни, які були отримані порівняно з цінами 2014-го та 2013 рр.", - сказав він на брифінгу в Києві в четвер.

І.Перегінець наголосив, що "результати, якими поділилися з нами міжнародні організації, дають нам можливість говорити про значну економію коштів". За його словами, заощаджені кошти буде спрямовано на закупівлю додаткової кількості ліків у рамках держпрограм, в яких було досягнуто економії.

І.Перегінець також повідомив, що, зокрема, за попередньою інформацією, економія міжнародної організації ПРООН у процесі закупівлі ліків за програмою лікування туберкульозу становила близько 30%, а британське закупівельне агентство Crown Agents під час закупівлі ліків для лікування онкології та онкогематології заощадило близько 60% коштів. Дитячий фонд ЮНІСЕФ розпочне постачання вакцин уже поточного місяця.

Зокрема, ПРООН закупила за програмою лікування туберкульозу ліків на суму 7,5 млн грн, тоді як за цінами 2014 року на закупівлю цієї самої кількості ліків необхідно було б спрямувати 12 млн грн.

"Крім того, міжнародній організації вдалося закупити чотири препарати, які не вдавалося закупити раніше, хоча потреба була", - сказав І.Перегінець.

Він також повідомив, що МОЗ провело в семи країнах зовнішнє реферування цін на 30 із 166 препаратів, які закуповує агентство Crown Agents, та з'ясувало, що "ціни, які отримує Україна при закупівлях через міжнародні організації, є найнижчими".

Крім того, заступник міністра наголосив, що в торгах, які проводили МО, в приблизно рівній пропорції брали участь вітчизняні та іноземні виробники і дистриб'ютори.

Як повідомлялося, МОЗ у 2015 році передало трьом міжнародним організаціям - Дитячому фонду ООН (ЮНІСЕФ), ПРООН і британському закупівельному агентству Crown Agents закупівлі ліків за 12 державними програмами на загальну суму понад 2,197 млрд грн.

Деякі українські фармвиробники зазначали, що процедури міжнародних організацій не дозволяють вітчизняним фармкомпаніям брати участь у торгах. Зокрема, процедури міжнародної організації ПРООН (UNDP) передбачають обов'язкову наявність у фармвиробника прекваліфікації ВООЗ. У відповідь на це ПРООН змінила свої стандарти, щоб зробити можливою участь українських фармвиробників у міжнародних закупівлях. ПРООН у 2015 році закупила ліки на суму 620 млн грн.

Міністерство охорони здоров'я в 2016 році здійснюватиме всі закупівлі лікарських засобів на суму близько 4 млрд грн із залученням спеціалізованих міжнародних організацій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА