19:37 04.02.2016

Уряд виділить 869 млн грн на компенсацію кредитів за держпрограмою енергозбереження у 2016 р. - Зубко

2 хв читати

Уряд затвердив виділення 869 млн грн на реалізацію у 2016 році Державної програми часткової компенсації вартості кредитів на термомодернізацію та заходи щодо підвищення енергоефективності в житловому секторі України, повідомив віце-прем'єр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко.

"На засіданні уряду було затверджено постанову, що дозволяє продовжити реалізацію програми енергоефективності у 2016 році. Програма має попит, тому було затверджено виділення на цей рік 700 млн грн для продовження реалізації програми, а також тих 169 млн грн, які залишилися з попереднього року. Разом 869 млн грн буде спрямовано на компенсацію тіл кредитів", - сказав Г.Зубко на прес-конференції в Києві в четвер.

За словами міністра, в 2015 році в держпрограмі часткової компенсації вартості кредитів на термомодернізацію та підвищення енергоефективності в житловому секторі України взяли участь близько 100 тис. сімей.

"Наприкінці року ми спостерігали динаміку з надання трьома банками практично 1 тис. кредитів на день", - зазначив Г.Зубко.

За його даними, на кінець 2015 року в реалізації зазначеної держпрограми взяли участь 204 об'єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Він також додав, що 39 регіонів України виділили у своїх бюджетах різного рівня кошти для часткової компенсації процентних платежів за такими кредитами.

Крім того, за словами Г.Зубка, у 2016 році очікується впровадження додаткових 120 регіональних програм, спрямованих на компенсацію процентних платежів за кредитами на термомодернізацію та підвищення енергоефективності в житловому секторі України.

Міністр також зазначив, що в 2016 році можливе внесення змін до реалізації зазначеної держпрограми, результатом яких стане підвищення для ОСББ норми компенсації за тілами залучених кредитів із 40% до 50%.

"Ми вноситимемо зміни, щоб саме ці споживачі отримували компенсацію в розмірі не менше ніж 50% ", - сказав Г.Зубко.

Він також допустив можливість залучення комерційних банків для видачі кредитів на термомодернізацію та підвищення енергоефективності житлового сектора України. Проте, за його словами, це стане можливим лише за умови залучення такими банками великих обсягів дешевих грошових коштів, що можливо у разі їх співпраці з міжнародними фінансовими організаціями.

"Нам необхідно залучати додаткові кошти і збільшувати кількість постачальників послуг. Це можуть бути комерційні банки, які працюють на території України та які зможуть залучати кошти для реалізації програми дешевше, ніж за ставкою Національного банку України", - зазначив Г.Зубко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА