18:36 09.02.2016

"Чорні нотаріуси" безкарно перепродують чуже майно без відома власників

2 хв читати
"Чорні нотаріуси" безкарно перепродують чуже майно без відома власників

"Чорні нотаріуси" безкарно перепродують чужі квартири й автомобілі, підробляючи доручення на них від справжніх власників, повідомив представник громадської організації "Українське детективне антикорупційне бюро" Сергій Горбаченко.

"Якщо вносяться зміни до закону про нотаріат, де у нотаріуса неможливо отримати книгу реєстру, то навіщо це робиться? Лобіюється цей закон, щоб виключити подальше встановлення істини", - пояснив він на прес-конференції в інформагентстві "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

С. Горбаченко констатує відсутність в Україні інституту нотаріату. На практиці, за його словами, нотаріусів неможливо притягнути до відповідальності, оскільки правоохоронні органи самі зацікавлені в роботі "чорних нотаріусів". Крім того, в цей сегмент кримінального бізнесу залучені судді, дільничні, паспортисти та ін. "Для будь-якого співучасника скарга від потерпілого - це привід отримати від "чорного нотаріуса" частку награбованого. При цьому саме майно, що продається, нікого не цікавить - цікавить трансформація підробленого нотаріусом документа в грошовий еквівалент", - сказав він.

Як заявляє С. Горбаченко, нечесні нотаріуси працюють відкрито, вони і не намагаються переховуватися - їх знають усі продавці на авторинках. Крім того, список їхніх прізвищ можна отримати в Київському НДІ судових експертиз, куди надходять експертизи з одними і тими самими фігурантами.

Крім того, він сказав, що найчастіше жертвами "чорних нотаріусів" стають особи, що виїхали за кордон і залишили в країні своє майно, зловживають алкоголем, а також літні люди, які не можуть забезпечити собі належний правовий захист.

Адвокат Олег Веремієнко, присутній на прес-конференції, як приклад навів історію незаконної приватизації та продажу порожньої київської квартири громадянки США Серафими Гороховської, яка виїхала з країни в 1991 році. У цій історії замішані троє "чорних нотаріусів" - Олександр Перевертун, Ніна Леонтьєва і О.Селезньова. Підробляючи документи, вони змогли чотири рази продати квартиру потерпілої. Так, уперше квартира була продана в 2010 році за дорученням, завіреним нотаріусом А.Перевертун і виданим невстановленій особі з документами Івана Йовенка. Сам І.Йовенко на той час був у в'язниці. Як повідомила потерпіла, про продаж своєї квартири вона дізналася тільки в 2012 році. Після цього на квартиру кілька разів накладали арешт, який згодом знімали на підставі підроблених документів.

Як зазначив О. Веремієнко, востаннє квартира була продана за ціною, вдвічі меншою від її реальної вартості. Він додав, що кримінальне провадження у цій справі всіляко гальмується. Апеляційний суд Києва через Подільський райсуд столиці в середу, 10 лютого, знову розгляне скаргу постраждалої.

За словами С. Горбаченка, "чорні нотаріуси" аналогічним чином незаконно перепродують будинки, землі та викрадені автомобілі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Херсонській області за добу під російськими обстрілами опинилися 14 населених пунктів, поранено одного жителя

ЗС України за добу ліквідували 1270 окупантів і 58 артилерійських систем противника - Генштаб

Сили оборони за добу завдали авіаударів по 11 районах скупчення військ РФ

За добу відбулося 134 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 50 атак

Війська РФ за добу здійснили три ракетних і 70 авіаударів, а також понад 100 обстрілів із РСЗВ

Окупанти за добу 349 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

Туреччина підтвердила припинення всієї торгівлі з Ізраїлем через війну в Секторі Гази

На облаштування укриттів Латвії необхідно понад 98 млн євро - доповідь

3 травня: Яке сьогодні свято, все про цей день

РФ прогресує на полі бою, а війна навряд чи закінчиться найближчим часом - глава розвідки США

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА